Skip to main content

ΣΠΙΤΙ

100 χρόνια HILTON: Ένα όνομα μια ιστορία

Ιστορική αναδρομή, πώς ήταν και πώς είναι τώρα;



Είναι το πρώτο ξενοδοχείο παγκόσμιας αλυσίδας που λειτούργησε ποτέ στην Αθήνα!
Επιβλητικό, με την μνημειώδη ανάγλυφη σύνθεση του Γιάννη Μόραλη στην κεντρική όψη επί της Βασιλίσσης Σοφίας, αποπνέει πολυτέλεια, κύρος αλλά και κουβαλά μια ιστορία πολλών ετών.

hilton3.jpeg

Συμβολή οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εξελίξεων της εποχής εκείνης και ειδικότερα της εισόδου της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά πολυτελείας. Κατασκευάστηκε στο διάστημα μεταξύ 1958-1963 από τους σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη και Σπύρο Στάικο.

 Μνημειώδεις ανάγλυφες συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, με την αρχαϊκή τους θεματολογία, επιχειρούν να δώσουν μια "ελληνική" πινελιά. Μεταξύ των ετών 2001-2003 πραγματοποιήθηκε μια «μινιμαλιστική»παρέμβαση των αρχιτεκτόνων Αλέξανδρου Τομπάζη και Χρήστου Μπουγαδέλλη, με στόχο την αποκατάσταση του κτιρίου και, παράλληλα, την προσθήκη μιας 6ώροφης πτέρυγας προς την οδό Βεντήρη.

hilton2.jpeg

Τα επίσημα εγκαίνια του Hilton Αθηνών έγιναν στις 20 Απριλίου 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους απ' όλον τον κόσμο.

Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το Hilton Αθηνών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης οργανώνοντας μια σειρά από ιστορικές εκθέσεις.
Σήμερα, το Hilton ενσωματώνει μια σειρά εξαιρετικών έργων τέχνης μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως η Chryssa, η Αφροδίτη Λύτη, ο Stephen Antonakos κ.α και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις κυρίως νέων καλλιτεχνών.

Με αφορμή την επέτειο της ξενοδοχειακής αλυσίδας, το Hilton Aθηνών παρουσιάζει στο Aethrion Lounge μια ενδιαφέρουσα έκθεση, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και μουσειολόγου Κατερίνας Κοσκινά, που υπενθυμίζει, μέσα από φωτογραφικά τεκμήρια και στιγμιότυπα, την ιστορία της γέννησης και της ζωής του ξενοδοχείου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Η έκθεση φωτογραφίας διαρκεί έως τις 31/12/19 και η είσοδος είναι ελεύθερη!
Φωτογραφίες από το πως είναι σήμερα:

hilton4.jpeg

hilton5.jpeg

hilton6.jpeg

 

Διαβάστε επίσης

ΣΠΙΤΙ

5 στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στον χώρο σου ακόμα κι αν διαθέτεις μικρό budget

Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να ανανεώσεις την αίσθηση που σου προκαλεί το σπίτι σου κάθε φορά που επιστρέφεις σε αυτό

ΣΠΙΤΙ

Δημιουργικά tips για να διακοσμήσεις ένα παιδικό δωμάτιο

Να πώς θα γίνει πιο όμορφο το δωμάτιο των μικρών ενοίκων του σπιτιού

ΣΠΙΤΙ

6 πράγματα για να κάνεις σε ένα μεγάλο spring clean στο σπίτι σου

Τα χαλιά φεύγουν και μαζί προετοιμάζουμε το σπίτι για τους θερινούς μήνες

Προτεινόμενα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ

DO IT YOURSELF

Pastels for spring: 7 παστέλ βερνίκια νυχιών για το μανικιούρ της άνοιξης

Χρώματα που θυμίζουν σορμπέ, για τα μανικιούρ που θα δοκιμάσουμε την περίοδο που η φύση ανθίζει