Skip to main content

ΤΑΞΙΔΙ

Στο φαράγγι του Βίκου…

Είναι αναμφίβολα το σήμα κατατεθέν της ζαγορίσιας φύσης και βρίσκεται στο ανατολικό Ζαγόρι, κοντά στα Ιωάννινα, στην Ήπειρο.


Γεωργία Κοντού

Μια βαθιά χαράδρα με  ιλιγγιώδεις γκρεμούς και τοπία που κόβουν την ανάσα και επιβάλλουν πάνω σου το δέος (το βαθύτερο σημείο της χαράδρας έχει κάτι κοψίματα 900 μέτρων – ανάμεσα Μπελόη και Οξιά –  τα οποία θα σας προκαλέσουν ζαλάδα αν σταθείτε από πάνω τους!

Πυκνή βλάστηση τυλίγει τα σταχτιά βράχια και σε πολλά σημεία υπάρχουν κάτι ιδιόμορφα «πέτρινα δάση» με σχηματισμούς από φέτες σταχτιάς και λευκής πέτρας. Το φαράγγι του Βίκου εκτός από σημαντικό μνημείο της φύσης είναι και μνημείο του ανθρώπινου πολιτισμού καθώς είναι σπαρμένο με πέτρινα γεφύρια, καλντερίμια, μοναστήρια, ασκηταριά, νερόμυλους και είναι τριγυρισμένο από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγοριού.

Το φαράγγι στενεύει και ανοίγει αλλά το πιο εντυπωσιακό του κομμάτι είναι αναμφίβολα αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στο γεφύρι του Νούτσου ως το αντίστοιχο της Κλειδωνιάς. Αυτό το κομμάτι είναι και η καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου. Περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά σπάνιο και ευαίσθητο οικοσύστημα, στο οποίο δημιουργείται ένα μικροκλίμα πολύ διαφορετικό από τα γύρω ορεινά τοπία της Τύμφης (συνήθως με θερμοκρασίες κάπως υψηλότερες).

Η βλάστηση στο φαράγγι ποικίλλει από τα πλατάνια, τα σκλήθρα, τις ιτιές και τα παρυδάτια φυτά στο βάθος της ρεματιάς, ως τα σφενδάμια και τις βελανιδιές ψηλότερα, και τα μαυρόπευκα και τις οξιές στα πιο ορεινά κομμάτια της χαράδρας.

Στο φαράγγι υπάρχουν πάνω από 1700 είδη φυτών και βοτάνων -  τα οποία τροφοδοτούσαν τους φημισμένους Βικογιατρούς του 19ου αιώνα και μια μεγάλη συλλογή από αυτά υπάρχουν στο Μουσείο Λαζαρίδη στο Κουκούλι- μεταξύ των οποίων πολλά είδη των οικογενειών Centaurea, Lillium και Campanula.

vikos1.jpg

Στο φαράγγι ζουν πλήθος πουλιά (133 είδη) μεταξύ των οποίων μεγάλα αρπακτικά (όρνια και αετοί) και 24 είδη θηλαστικών (βίδρες, αγριόγατοι, αγριογούρουνα, αρκούδες, ζαρκάδια και το απειλούμενο και σπάνιο αγριόγιδο).

Και δυο λόγια για τον Εθνικό Δρυμό. Ιδρύθηκε το 1973 και έχει έκταση 122.250 στρέμματα από τα οποία 34.120 στρέμματα είναι ο πυρήνας (ο οποίος περιλαμβάνει τη χαράδρα του Βίκου και τον Μέγα Λάκκο).

Στην περιοχή του πυρήνα του δρυμού δεν επιτρέπεται καμιά ανθρώπινη δραστηριότητα και στο φαράγγι του Βίκου δεν θα βρείτε ούτε βοσκούς ούτε υλοτόμους (ίσως σπανιότατα κάποιους λαθροθήρες) παρά μόνον περιπατητές σαν κι εσάς.

Οι καλύτερες θέσεις για να απολαύσετε τη θέα στο φαράγγι από ψηλά είναι στη Μπελόη (έξω από το χωριό Βραδέτο), στην Οξιά (πάνω από το Μονοδένδρι) και στο χωριό Βίκος.

Η διάσχιση του φαραγγιού είναι μια από τις καλύτερες πεζοπορίες στα Ζαγοροχώρια: ξεκινάει από το Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος μετά από κάνα πεντάρι ώρες. Σεβαστείτε το ευαίσθητο οικοσύστημα και μην αφήσετε πίσω σας σκουπίδια (ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δρυμού ιδιαίτερα γύρω από μερικά χωριά που βρίσκονται στα όρια του).

Που βρίσκομαι;

Το Φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στην Ήπειρο, στα Ζαγοροχώρια. Ο συντομότερος δρόμος για να φτάσετε εκεί είναι μέσω Ιωαννίνων.

Πηγή: TheGreekTraveller.com

Διαβάστε επίσης

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

ΤΑΞΙΔΙ

Dolce Vita στη Ρώμη

Πώς να απολαύσετε τη γλυκιά ζωή στην αιώνια πόλη!

ΤΑΞΙΔΙ

Απολαύστε ένα Σαββατοκύριακο στη Σεβίλλη

Μια υπέροχη πόλη της Ισπανίας που αξίζει να ανακαλύψετε

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

CELEBS

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το μήνυμα στην Μαρία Καβογιάννη πριν την πρεμιέρα του Maestro

Θέλει να δουν μαζί την πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειράς