Skip to main content

ΤΑΞΙΔΙ

Παρνασσός: Ένας προορισμός που συνδυάζει τα πάντα

Θέλεις βουνό, θάλασσα, γαστρονομία, τέχνη, πολιτισμό ή σπορ στη φύση; Ό,τι κι αν ονειρεύεσαι για μια χριστουγεννιάτικη απόδραση, και για κάθε σου ταξίδι, θα το βρεις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα.


Γωγώ Καρκάνη

Λίγοι κοντινοί προορισμοί προσφέρουν τόσο πολλές και διαφορετικές επιλογές σε τόσο μικρή απόσταση μεταξύ τους όσο ο Παρνασσός. Σε 180 χλμ. από την Αθήνα υπάρχει το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, γύρω από το οποίο εκτείνονται πολλά χωριά και οικισμοί, ιστορικά μνημεία και φυσικά αξιοθέατα, που πάντα κρύβουν κάτι καινούριο για να ανακαλύψεις, όσες φορές κι αν τα επισκεφτείς!

Τι θα δεις

Αράχωβα: Η λεγόμενη «Μύκονος του χειμώνα», χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 960 μέτρων, προσφέρει άπειρες επιλογές για διαμονή και διασκέδαση αλλά και αξιοθέατα όπως το ομώνυμο Λαογραφικό Μουσείο και το εμβληματικό Ρολόι της Αράχωβας.

Δελφοί: Μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας της Unesco, περιλαμβάνουν τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, όπου θα θαυμάσεις μεταξύ άλλων το Ναό του Απόλλωνα και το Αρχαίο Θέατρο Δελφών, αλλά και το ομώνυμο αρχαιολογικό μουσείο, διάσημο σε όλο τον κόσμο, με έμβλημά του το ολοζώντανο άγαλμα του Ηνίοχου. 
 

delfoi2.jpg
Δελφοί

Επτάλοφος (Αγόριανη): Ένα χωριό πνιγμένο ανάμεσα σε έλατα, καρυδιές, πλατάνια, καστανιές και κερασιές, κατάλευκο το χειμώνα, καταπράσινο το καλοκαίρι, πολύχρωμο από τις φυλλωσιές των δέντρων και τα λουλούδια το φθινόπωρο και αντίστοιχα την άνοιξη, πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου, είναι μια λιγότερο κοσμική επιλογή, ιδανική για τους λάτρεις της φύσης.

Αμφίκλεια: Η γραφική Αμφίκλεια, με τα νεοκλασικά αρχοντικά, προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες στα πλακόστρωτα σοκάκια και στις δύο πλατείες της, αλλά και για να ανακαλύψεις αξιοθέατα όπως το ξωκλήσι της Αγίας Ιερουσαλήμ του 11ου αιώνα, χτισμένο μέσα σε σπηλιά, και το -ομολογουμένως πρωτότυπο- Μουσείο Άρτου της Αμφίκλειας.

Τιθορέα: Σε υψόμετρο 440 μέτρων στέκει η Τιθορέα, ένας λιγότερο κοσμικός αλλά πανέμορφος προορισμός του Παρνασσού, με το ομώνυμο αισθητικό δάσος και το λεγόμενο «μπαλκόνι της Τιθορέας», έναν βράχο 200 μέτρα μετά την αρχή ενός μονοπατιού που οδηγεί σε σημείο με υπέροχη θέα στο χωριό και στο φαράγγι της περιοχής. 

Γαλαξίδι: Αν είσαι… θαλασσινός τύπος όλες τις εποχές του χρόνου, σε κοντινή απόσταση από τους ορεινούς προορισμούς του Παρνασσού θα βρεις το κουκλίστικο Γαλαξίδι, με τα υπέροχα νεοκλασικά, τους εμβληματικούς ναούς Αγίου Νικολάου και Αγίας Παρασκευής και το πλούσιο και καλά οργανωμένο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο της πόλης. 

Τι θα κάνεις

Σκι: 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και 3 μίνι πίστες αρχαρίων σε περιμένουν για αξέχαστες χειμερινές εμπειρίες ανεβασμένης αδρεναλίνης στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Προσφέρει επίσης μαθήματα σκι και snowboard, καθώς και δύο καφετέριες όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου μετά το σκι ή ενώ οι –πιο αθλητικοί– φίλοι σου επιδίδονται σε χειμερινά σπορ.

Πεζοπορία: Εκατό χιλιάδες χιλιόμετρα μονοπατιών για κάθε επίπεδο σε περιμένουν να εξερευνήσεις τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού, τον παλαιότερο στην Ελλάδα, και να ανακαλύψεις αλπικά τοπία, ελατοδάση αλλά και ιστορικά μνημεία!
 

monopati_parnassos.jpg
Μονοπάτι στον Παρνασσό.

Μεταλλευτικό πάρκο Φωκίδας: Αυτό το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα θεματικό πάρκο θα σε ταξιδέψει στη ζωή των μεταλλωρύχων του 20ου αιώνα, με όχημα ένα τρενάκι που διασχίζει μια πραγματική υπόγεια στοά και σε κάνει να νιώθεις κάπως σαν ήρωας σε ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς…

Αναρρίχηση: Για τους πιο extreme τύπους, ο Παρνασσός προσφέρει μερικά από τα πιο γνωστά αναρριχητικά πεδία, όπως εκείνα του Κούβελου και του Γεροντόβραχου, αλλά και μαθήματα αναρρίχησης από ειδικές σχολές.

Συλλογή μανιταριών: Κατά καιρούς διάφοροι φορείς οργανώνουν σχετικές εξορμήσεις, ενώ η Mycooperativa προσφέρει σεμινάρια αναγνώρισης μανιταριών για όσους θέλουν να μυηθούν στα βρώσιμα είδη και να βρουν αφορμές για περισσότερες βόλτες στη φύση.

Πού να μείνεις

elatos2.jpg
Elatos Resort

Elatos Resort & Health Club: Ένα χωριό από παραμυθένια chalet κοντά στον Επτάλοφο σε περιμένει με το σύντροφο, την παρέα ή την οικογένειά σου, προσφέροντας ένα πλήθος από δραστηριότητες ειδικά για την περίοδο των γιορτών, όπως δωρεάν πεζοπορίες με οδηγούς βουνού, ομαδικά προγράμματα fitness, απασχόληση των παιδιών από έμπειρους παιδαγωγούς και κατόπιν ραντεβού, επί πληρωμή, θεραπείες ομορφιάς και χαλάρωσης στο Elatos Spa by Apivita και personal training προγράμματα.

Και φυσικά το Elatos διοργανώνει γιορτινά ρεβεγιόν με πολλές εκπλήξεις: τα Χριστούγεννα, το γιορτινό γεύμα συνδυάζεται με live jazz μουσική και ταχυδακτυλουργικά που θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους. Την Πρωτοχρονιά, ο Άγιος Βασίλης μοιράζει δώρα στα παιδιά, όλη η οικογένεια γεύεται σοκολάτες με τον pastry chef Νικόλα Νικολακόπουλο και απολαμβάνει live μουσική και καραόκε. Ενώ τα Θεοφάνια προσφέρουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με κουκλοθέατρο, πάρτι με dj και Italian Pasta Dinner. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.
 

elatos1.jpg
Elatos Resort

Info: Τα πάντα για τον Παρνασσό ως ταξιδιωτικό προορισμό θα βρεις στο onparnassos.gr

Διαβάστε επίσης

ΤΑΞΙΔΙ

4 ευρωπαϊκά ξενοδοχεία με ιδιαίτερο χαρακτήρα που δεν πρέπει να χάσετε

Τίποτα δεν ξεκουράζει τον νου και δεν διευρύνει το ανθρώπινο πνεύμα όσο τα ταξίδια.

ΤΑΞΙΔΙ

Οι καλύτεροι εναλλακτικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί για την καλοκαιρινή σας λίστα

Ενδιαφέροντες προορισμοί που συχνά παραβλέπονται υπέρ πιο δημοφιλών τοποθεσιών

ΤΑΞΙΔΙ

10 λόγοι για να επισκεφτείτε το Άμστερνταμ την Άνοιξη

Το Άμστερνταμ είναι πανέμορφο κάθε εποχή και την Άνοιξη είναι εντελώς παραμυθένιο

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30