Skip to main content

ΤΑΞΙΔΙ

"Βούτα" με μια ανάσα!

Ο Στέφανος Κόντος έκανε την πρώτη υποθαλάσσια γκαλερί στην Αμοργό. Ηταν το όνειρό του  και το έκανε πραγματικότητα! Κι εμείς ήμασταν εκεί! Με κομμένη την ανάσα.


Κέλλυ Νόβακ

To be with art is all we ask”, γράφει το τατουάζ στον αριστερό μου ώμο και μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν είχα συνειδητοποιήσει την πραγματική του σημασία. Ο φωτογράφος Στέφανος Κόντος είναι  της ίδιας φιλοσοφίας. Ζει για την τέχνη του. Για να την υπηρετεί. Για να φτάνει τα όριά του και να κάνει το όραμά του πραγματικότητα. Και είχε όραμα, όταν θέλησε να δημιουργήσει την πρώτη υποθαλάσσια γκαλερί στον κόσμο, ένα project που έπρεπε να φέρει εις πέρας, πάση θυσία. Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά εξάλλου. Όπως μου είπε και ο ίδιος, η φωτογραφία είναι κάτι που από τότε που ήταν μικρός του είχε κλέψει την καρδιά. «Από 10 χρονών έκλεβα την φωτογραφική κάμερα του πατέρα μου», δηλώνει περήφανα.

uwgallery_01.jpg

Τίποτα λοιπόν, δεν θα τον σταματούσε από το να καταφέρει να υλοποιήσει αυτό που είχε στο μυαλό του. Ούτε καν τα 8 μποφόρ που έπρεπε ο ίδιος και η ομάδα του ν’ αντιμετωπίσουν την ημέρα που έστηναν τα καβαλέτα με τα εκθέματά του, 17 μέτρα κάτω από την θάλασσα, βουτώντας πάντα… με μία ανάσα.

uwgallery_02.jpg

To στήσιμο της έκθεσης  

Η πρώτη υποθαλάσσια γκαλερί στον κόσμο λοιπόν, έγινε πραγματικότητα. Και το όραμα του Στέφανου επίσης. Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το βυθό του Αιγαίου Πελάγους τοποθετημένες σε  ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο στον Άγιο Παύλο της Αμοργού, συνέθεσαν μια ιδιαίτερη εικαστική και οικοτουριστική εμπειρία θεμελιωμένη στη δυνατότητα της εναλλακτικής επαφής του ανθρώπου με το φυσικό, υδάτινο περιβάλλον.

uwgallery_03.jpg

Εγώ βρέθηκα εκεί, παρέα με άλλους μυημένους δύτες, που όλοι είχαμε ένα κοινό: τεράστια περιέργεια αλλά και τόλμη, για να απολαύσουμε από κοντά τα μοναδικά στιγμιότυπα του ελληνικού υποθαλάσσιου τοπίου, μέσα στο περιβάλλον το οποίο απεικονίζουν.

uwgallery_04.jpg

O Στέφανος Κόντος (στο κέντρο) και η ομάδα του

Είχα την ευκαιρία στο ταξίδι μου στην Αμοργό, να γνωρίσω λίγο καλύτερα τον καλλιτέχνη και την ομάδα του και κυρίως, να κάνω το αδιανόητο: να πέσω στα βαθιά νερά της Αμοργού με σκοπό να ζήσω –αυτό που κατέληξε τελικά να είναι-, μία από τις πιο μοναδικές εμπειρίες στην ζωή μου, ως τώρα. Να βουτήξω δηλαδή, για πρώτη φορά στα 12 μέτρα και να αντικρύσω με τα μάτια μου την πρώτη υποθαλάσσια γκαλερί στον κόσμο.

uwgallery_05.jpg

Η πρώτη υποβρύχια έκθεση φωτογραφίας στον κόσμο, με θέμα τον ελληνικό βυθό φιλοξενήθηκε στο νησί, από τις 19 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2018. Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων και τις τέσσερις ημέρες της εκδήλωσης ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο, έσπευσαν να δουν από κοντά το εκπληκτικό αυτό θέαμα.

Όσο περνούσαν οι μέρες και μετά την…. υποβρύχια επίσκεψη μου στην έκθεση, άρχισα ν’ αναρωτιέμαι. «Γιατί; Γιατί κάτω από την θάλασσα;» Ο Στέφανος γρήγορα μου έδωσε την απάντηση.

«Υπάρχει η τρομερή αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο διάστημα»


uwgallery_06.jpg

uwgallery_07.jpg

Και πραγματικά. Κάτω από το νερό, όλα είναι πιθανά. Βρίσκεσαι σε άλλη διάσταση. Σε άλλο «σύμπαν». Αλλά στην περίπτωση της έκθεσης, όπως πολύ σωστά τόνισε και ο Στέφανος Κόντος, «υπάρχει ένας σεβασμός απέναντι στην θάλασσα». Αυτό τον σεβασμό ζήσαμε και όλοι οι επισκέπτες της διαδραστικής –κατά τα άλλα έκθεσης-, μιας και βουτώντας στον βυθό για να δεις τα εκθέματα, συμμετέχεις και εσύ σε αυτή. 

uwgallery_08.jpg

Η υποβρύχια κάμερα του Στέφανου Κόντου 

«Το συναίσθημα είναι βασικός παράγοντας στο πώς βιώνει ο επισκέπτης την έκθεση», λέει σχετικά ο Στέφανος.

Και ήταν ξεκάθαρα αυτός ο στόχος του φωτογράφου, για το project αυτό. Το συναίσθημα ήταν ο πρωταγωνιστής της έκθεσης. Ένα συναίσθημα εντυπωσιασμού σε κατακλύζει όταν αντικρύζεις αυτό το μοναδικό θέαμα. Αυτό είναι που σε κάνει να ξεχνάς οποιοδήποτε συναίσθημα δισταγμού ή φοβίας κι αν αισθανόσουν, λίγα λεπτά πριν πέσεις στην θάλασσα. 

uwgallery_09.jpg

Η έκθεση την νύχτα 

Αλλά είναι και η όψη των ίδιων των εκθεμάτων που παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την εμπειρία. Για 5 ολόκληρα χρόνια (το 2013 έως και το 2018 ), ο Στέφανος Κόντος φωτογράφησε δεκάδες υποθαλάσσιες τοποθεσίες καταδυόμενος χωρίς τη χρήση αναπνευστικού εξοπλισμού, με την τεχνική της «μίας ανάσας» («single breath»). Εξ’ ού και το όνομα του project, “On a single breath”.

Με την ίδια τεχνική έγινε και η εγκατάσταση των εκθεμάτων και του εξοπλισμού στο υποθαλάσσιο σπήλαιο, σε βάθος 7-17 μέτρων.

 uwgallery_10.jpg

«Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα που έκανε πραγματικότητα αυτό το απίστευτο και δύσκολο  εγχείρημα. Αυτό που είδατε ήταν αποτέλεσμα της μακρόχρονης αγάπης μου για την ελεύθερη κατάδυση και τη θάλασσα. Πραγματικά χαίρομαι και με τιμάει που τόσος κόσμος βρίσκεται σήμερα εδώ και θέλησαν να ζήσουν αυτή την μοναδική  εμπειρία», δήλωσε ο Στέφανος Κόντος στο cocktail party που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της νυχτερινής κατάδυσης.

uwgallery_11.jpg

Ποιο είναι όμως το νόημα όλης αυτής της μοναδικής εμπειρίας και της σκληρής δουλειάς του Στέφανου Κόντου; Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι η τόλμη. Η τόλμη είναι που οδήγησε τον τρομερό αυτό καλλιτέχνη, ώστε να τα καταφέρει όλα αυτά. Και αυτό είναι κάτι που επιλέγω να κρατήσω απ’ όλη αυτή την εμπειρία: να τολμάς. Και δεν χρειάζεται να το κάνεις κάθε μέρα. Έστω και μία φορά. Μία φορά αρκεί να τολμήσεις και να ζήσεις τελικά μια μοναδική εμπειρία. Αυτό έκανε (και θα συνεχίσει να κάνει) και ο Στέφανος Κόντος. Οπότε, μην το σκέφτεσαι. «Βούτα»… on a single breath. 

Σημαντική σημείωση: Το Underwater Gallery πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Τουρισμού και  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και του ΕΟΤ με χορηγούς τους Chromaluxe, Big Blue dive lights, Meister specialized diving gear και Technohull ribs. 

Ακολούθησε τον Στέφανο Κόντο στο IG, για συνεχές υλικό: @_staifan_

Διαβάστε επίσης

ΤΑΞΙΔΙ

4 ευρωπαϊκά ξενοδοχεία με ιδιαίτερο χαρακτήρα που δεν πρέπει να χάσετε

Τίποτα δεν ξεκουράζει τον νου και δεν διευρύνει το ανθρώπινο πνεύμα όσο τα ταξίδια.

ΤΑΞΙΔΙ

Οι καλύτεροι εναλλακτικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί για την καλοκαιρινή σας λίστα

Ενδιαφέροντες προορισμοί που συχνά παραβλέπονται υπέρ πιο δημοφιλών τοποθεσιών

ΤΑΞΙΔΙ

10 λόγοι για να επισκεφτείτε το Άμστερνταμ την Άνοιξη

Το Άμστερνταμ είναι πανέμορφο κάθε εποχή και την Άνοιξη είναι εντελώς παραμυθένιο

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός