Skip to main content

ΤΑΞΙΔΙ

Κι όμως, υπάρχει εθισμός στα ταξίδια

Δεν το υποστηρίζουμε εμείς, αλλά οι επιστήμονες. Με λένε Γωγώ και δεν είμαι καλά. 


Γωγώ Καρκάνη

Υπάρχει κίνδυνος κάποιος να πάρει υπερβολική δόση από ταξίδια; Και να εθιστεί σε αυτά;

Η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι «ναι», σύμφωνα με τον κοινωνικό ψυχολόγο Dr. Michael Brein. Απλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί αυτόν τον εθισμό.

Η πρώτη «παθολογική περίπτωση» είχε καταγραφεί ήδη από το 1886, όταν ένας Γάλλος ονόματι Jean-Albert Dadas προσκομίστηκε εξαντλημένος σε νοσοκομείο στο Μπορντό αφού είχε εγκαταλείψει πριν από πέντε χρόνια το γαλλικό στρατό και είχε αρχίσει να γυρίζει με τα πόδια την Ευρώπη, περνώντας μεταξύ άλλων από το Βερολίνο, την Πράγα, τη Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη. Η τότε διάγνωση των γιατρών; «Δρομομανία».

Αυτή η κατάσταση, που αλλιώς αποκαλείται «νεύρωση του περιπλανητή», μπήκε επίσημα στο Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών το 2000 και περιγράφεται ως εξής: «Οι ασθενείς παρουσιάζουν μια αφύσικη παρόρμηση να ταξιδέψουν. Είναι έτοιμοι να ξοδέψουν πέρα από τα μέσα που διαθέτουν, να θυσιάσουν δουλειές, εραστές και την ασφάλειά τους χάριν του πόθου τους για νέες εμπειρίες».

«Ο εθισμός στα ταξίδια είναι περισσότερο ψυχολογικός [παρά βιοχημικός]» υποστηρίζει ο Dr. Brein. «Αν κάποιος κυριευτεί από αυτόν, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες σε άλλες πλευρές της ζωής του». 

Σήμερα η «δρομομανία» φαίνεται να εκφράζεται σε ένα νέο «τύπο» ταξιδιώτη: εκείνον που συλλέγει προορισμούς με τον ίδιο ψυχαναγκασμό που κάποιος hoarder μαζεύει αντικείμενα. Αντί να απολαμβάνει κάθε μέρος όπου επισκέπτεται, επιδίδεται σε ένα μαραθώνιο με σκοπό να βάλει όσο μπορεί περισσότερες πινέζες στον παγκόσμιο χάρτη.

Ένας από αυτούς είναι πιθανότατα και ο John Clouse ή «πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος στον κόσμο» σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες που όταν κινδύνευσε να χάσει αυτό τον τίτλο από τον κοντινότερο αντίπαλό του δήλωσε: «Αυτός ο τίτλος μου έχει κοστίσει έξι γάμους και δεν σκοπεύω να παραδώσω εύκολα τα όπλα!».

Προσωπικά πάντως θα παραδεχτώ ότι αν έπρεπε να επιλέξω έναν εθισμό, τα ταξίδια θα ήταν αρκετά ψηλά στη λίστα μου. 

Photo by Willian Justen de Vasconcellos on Unsplash

Διαβάστε επίσης

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

ΤΑΞΙΔΙ

Dolce Vita στη Ρώμη

Πώς να απολαύσετε τη γλυκιά ζωή στην αιώνια πόλη!

ΤΑΞΙΔΙ

Απολαύστε ένα Σαββατοκύριακο στη Σεβίλλη

Μια υπέροχη πόλη της Ισπανίας που αξίζει να ανακαλύψετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.