Ποια μυστικά μάς κρύβει η Μαύρη Σπηλιά της Ευρυτανίας; - AllYou.gr

Search

Ποια μυστικά μάς κρύβει η Μαύρη Σπηλιά της Ευρυτανίας;

Κάναμε μια επιτόπια έρευνα στο φαράγγι της.

10 Δεκεμβρίου 2014

Οι σπηλιές είναι ιδανικά καταφύγια για μύθους, θρύλους και δοξασίες. Ειδικά όταν μιλάμε για μια σπηλιά κρυμμένη σε ένα φαράγγι και αθέατη μέχρι τη στιγμή που θα φτάσεις στο κατώφλι της, σκαρφαλωμένη στην άκρη ενός μονοπατιού μέσα στο δάσος. Αναμενόμενο λοιπόν να γραφτούν και να ειπωθούν πολλά για τη Μαύρη Σπηλιά της Ευρυτανίας.

Λέγεται πως στην αρχαιότητα οι Ευρυτάνες είχαν φτιάξει εκεί μαντείο για τον Οδυσσέα, τον οποίο λάτρευαν για τη ρωμαλεότητά του. Ακόμη και καταφύγιο του τραγικού Οιδίποδα τη θέλει ο μύθος. Το βέβαιο είναι ότι αποτελούσε καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και στη γερμανική Κατοχή. Το μοναδικό απομεινάρι από τότε είναι ένας πέτρινος τοίχος που σχεδόν φράζει την είσοδό της.

Σήμερα η Μαύρη Σπηλιά δεν είναι πια καλά κρυμμένο μυστικό, αλλά μια από τις αγαπημένες στάσεις των ταξιδιωτών μετά το διάσημο μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισσας. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το χωριό του Προυσού, στη γέφυρα Προυσού-Τόρνου, ξεκινά το μονοπάτι που μετά από τριάντα λεπτά πεζοπορίας ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά καταλήγει στην είσοδό της. Πλέον είναι τόσο βατό και με καλή σήμανση, που ακόμη και μικρά παιδιά μπορούν να το διασχίσουν. Τα δύσκολα αρχίζουν μετά τη Μαύρη Σπηλιά, στη λεγόμενη Via Ferrata, που συνεχίζει μέσα στο φαράγγι αλλά θέλει ειδικό εξοπλισμό και, οπωσδήποτε, έναν έμπειρο οδηγό για τους αρχάριους. 

evritania5.jpg

Εμείς φτάσαμε μέχρι τη Μαύρη Σπηλιά μια μέρα του Οκτώβρη, συννεφιασμένη ως συνήθως, αφού τα σύννεφα μοιάζουν να είναι εγκατεστημένα μονίμως στην περιοχή. Αυτή την εποχή πρέπει να είσαι λίγο προσεκτικός στο μονοπάτι γιατί, ανήλιαγο καθώς είναι, η λάσπη δεν στεγνώνει σχεδόν ποτέ και δημιουργεί έναν ολισθηρό συνδυασμό με τα πεσμένα φύλλα. Προτού ξεκινήσεις, φόρεσε γαλοτσάκια ή ορειβατικά. 

evritania6.jpg

Για μισή ώρα περπατάς ανάμεσα σε πυκνές φυλλωσιές, που αυτή την εποχή εναλλάσσουν δεκάδες χρώματα, κορμούς ξεχασμένους από το χρόνο σε αλλόκοτα σχήματα και καλυμμένους με βρύα, καταρράκτες σε όλα τα πιθανά μεγέθη και ξύλινες γέφυρες-ιδανικό σκηνικό για ρομαντικές φωτογραφίες. Στο εσωτερικό της η σπηλιά δεν παρουσιάζει ξεχωριστό γεωλογικό ενδιαφέρον, ωστόσο αξίζει να την επισκεφτείς για την εμπειρία της διαδρομής. 

Στην επιστροφή, πέρασε από το Αλλαντοποιείο Στρεμμένου, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών μέτρων από την αρχή του μονοπατιού, να κεραστείς τσίπουρο και μεζεδάκι και να διαπιστώσεις γιατί το προσούτο του Προυσού έχει αποσπάσει ακόμη και διεθνείς διακρίσεις.

Hot αυτή τη στιγμή!

ΜΟΔΑ

Η νέα συλλογή matis υμνεί το σύγχρονο urban glam

Αυτή τη σεζόν, η matis προσεγγίζει τις πιο θηλυκές πτυχές του μπαρόκ και τις μετατρέπει σε υπέροχα κομμάτια και σύνολα.
INTERVIEW

Χάρις Αλεξίου: «Το συναίσθημα φυλακίζουμε μέσα μας, όχι τα γεγονότα»

Η δική μας, η μοναδική Χαρούλα. Των τραγουδιών, του έρωτα, της αγάπης, του γλεντιού, της συγκίνησης, της καρδιάς μας, της ζωής μας. Η Χάρις Αλεξίου στο allyou.
ΣΧΕΣΕΙΣ

3 λόγοι που οι άντρες οδηγούνται στην απιστία

Τα πιθανά σενάρια πίσω από την απόφαση του να κοιτάξει άλλη ενώ είσαστε μαζί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένας πολύ καλός λόγος να παραγγέλνεις συχνότερα sushi

Αν έψαχνες δικαιολογίες τις έχεις με τη σφραγίδα της επιστήμης.
STAR STYLE

Οι εμφανίσεις της Michelle Obama που δε γίνεται να ξεχάσουμε

Ενώ η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Αμερικής έχει ξεκινήσει, εμείς κάνουμε μια αναδρομή στις εμφανίσεις της πιο αγαπημένης Πρώτης Κυρίας!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

6 φθινοπωρινές αποχρώσεις μανό που πρέπει να δοκιμάσεις

Μην υποδεχτείς το Φθινόπωρο μόνο στην ντουλάπα σου, αλλά και στα νύχια σου!