Θέλεις να χάσεις βάρος; Πάρε το... λεωφορείο - AllYou.gr

Search

Θέλεις να χάσεις βάρος; Πάρε το... λεωφορείο

Η "δραστήρια μετακίνηση" αδυνατίζει! 

21 Απριλίου 2016

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, οι ενήλικες μέσης ηλικίας που πηγαίνουν στη δουλειά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, περπατώντας ή με το ποδήλατο έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και ποσοστό σωματικού λίπους, συγκριτικά με όσους χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο.

Για τους σκοπούς της μελέτης, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη που εξετάζει την επίδραση της δραστήριας μετακίνησης στην υγεία, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 150.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών.

Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούσαν ποδήλατο για τη μετακίνησή τους προς και από τη δουλειά κι εκείνων που μετακινούνταν με το αυτοκίνητο. Ειδικότερα, η διαφορά στο σωματικό βάρος βρέθηκε να είναι 5 κιλά κατά μέσο όρο για τους άνδρες και 4.4 κιλά για τις γυναίκες. Παρομοίως, το περπάτημα και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς βρέθηκαν να συνδέονται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και ποσοστό σωματικού λίπους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι παραπάνω συσχετίσεις φάνηκαν να μην επηρεάζονται από παράγοντες όπως το εισόδημα, το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και το είδος της περιοχής, τα έτη εκπαίδευσης, η κατανάλωση αλκοόλ, οι συνήθειες καπνίσματος, τα επίπεδα άσκησης και η γενικότερη κατάσταση υγείας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η πιθανή ευεργετική επίδραση της δραστήριας μετακίνησης αποτελεί σημαντικό εύρημα, καθώς η μετακίνηση προς και από τη δουλειά είναι μια καθημερινή δραστηριότητα που κάνει η πλειοψηφία του ενήλικου πληθυσμού.

Μάλιστα, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δε συνηθίζουν να ασκούνται συστηματικά στον ελεύθερο χρόνο τους, γεγονός που θα προσέφερε σημαντικό όφελος για την υγεία, η επιλογή δραστήριου τρόπου μετακίνησης μπορεί να αποτελεί μια καλή εναλλακτική για την αύξηση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΑΣΚΗΣΗ

Η λιχουδιά που θα σε βοηθήσει να αποδίδεις καλύτερα στις προπονήσεις

Υπάρχει κάτι γευστικό που μπορεί να βοηθήσει τα πόδια σου να τρέχουν γρηγορότερα!
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Είναι οι γυναίκες πιο ευτυχισμένες από τους άντρες;

Tι γένος έχει η ευτυχία; Την απάντηση δίνει - φυσικά - η επιστήμη.
ΕΓΩ

Τι είναι το ψυχολογικό hangover και πως να το ξεπεράσεις

Οδηγίες αντιμετώπισης μιας γνώριμης κατάστασης, για εσένα που είσαι εσωστρεφής.
DO IT YOURSELF

Πώς να εφαρμόσεις σωστά το glitter στα χείλη

H πιο hot τάση και πώς να την εφαρμόσεις, χωρίς να τα κάνεις όλα άνω- κάτω!
BEAUTY TIPS

3 λάθη που κάνεις όταν χρησιμοποιείς το σίδερο για μπούκλες

Ήρθε η ώρα για ένα βασικό μάθημα ομορφιάς!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να πόσα αυγά μπορείς να τρως την εβδομάδα

Μάθε τι προτείνουν οι ειδικοί και πως μπορείς να χάσεις βάρος βάζοντας τα αυγά στη διατροφή σου.