Skip to main content

FITNESS

Αυτή την άσκηση μπορούμε να την κάνουμε ΟΛΟΙ

Δικαιολογίες ΤΕΛΟΣ! 


Μαρία Μυλωνά

Περπατώντας 2-3 φορές την εβδομάδα από 20-30’ με γρήγορο βήμα κάνουμε ένα μεγάλο δώρο στην υγεία και το σώμα μας. Το περπάτημα είναι μια ήπια αερόβια άσκηση, πολύ σημαντική για την καρδιαγγειακή λειτουργία για αυτό και συστήνεται σε ανθρώπους με γνωστά καρδιολογικά προβλήματα, αφού συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη αιμάτωση των αγγείων.

Περπάτημα στο διάδρομο ή στο δρόμο;

Το “κλασικό” περπάτημα στο δρόμο ή στην εξοχή είναι ίσως η πρώτη μας σκέψη όταν αναφερόμαστε σε αυτή την άσκηση. Θέλει όμως ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφεύγουμε τις ανώμαλες επιφάνειες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματικές πιέσεις στα πέλματα και τα πόδια.

Το περπάτημα στο “διάδρομο” –στο γυμναστήριο ή το σπίτι μας- θεωρείται καλύτερη επιλογή: μας προστατεύει από τραυματισμούς, μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα την ένταση και να διατηρούμε σταθερή ταχύτητα βηματισμού.

Πού αλλού μπορούμε να περπατήσουμε

• Σε στίβο

Γιατί ναι: Γιατί δεν κινδυνεύουμε από τραυματισμούς.

Γιατί όχι: Γιατί μπορεί να βαρεθούμε, αφού το τοπίο δεν εναλλάσσεται.

• Στην εξοχή

Γιατί ναι: Γιατί εκτός από την άσκηση θα αναπνεύσουμε καθαρό αέρα και δεν θα βαρεθούμε αφού το τοπίο αλλάζει σε κάθε μας βήμα.

Γιατί όχι: Γιατί δεν μπορούμε να κρατάμε σταθερό ρυθμό λόγω των ανωμαλιών του εδάφους και αν δεν έχουμε καλή φυσική κατάσταση μπορεί να τραυματιστούμε.

Πότε να αποφύγουμε αυτή την άσκηση

Δεν συνεχίζουμε την προπόνηση σε περίπτωση πόνου και φλεγμονής σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος που επιδεινώνεται μέσω περπατήματος.

Τί πρέπει να προσέχουμε καθώς περπατάμε

Από την λειτουργία των κάτω άκρων κατά την βάδιση μπορεί να δημιουργηθούν τραυματικές πιέσεις σε διάφορες αρθρώσεις, όπου όταν είναι συνεχόμενες και επαναλαμβανόμενες να δημιουργήσουν φλεγμονή ή πόνο. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να απευθυνόμαστε στον κατάλληλο γιατρό όταν αισθανόμαστε ενόχληση ή πόνο ή και να κάνουμε κάποιο προληπτικό έλεγχο ώστε να γνωρίζουμε αν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ή προδιάθεση να μετατρέψουμε την ευχάριστη και ωφέλιμη άσκηση σε πρόβλημα.

Ο έλεγχος της βάδισης πρέπει να γίνεται με δυναμικό και στατικό πελματογράφημα όπου θα διευκρινιστεί αν υπάρχει πιθανή βλάβη και να δοθεί η σωστή θεραπεία για να γίνεται το περπάτημα σωστά και μειωμένες πιθανότητες τραυματισμού.

Ο ρόλος των σωστών παπουτσιών

Τα ακατάλληλα παπούτσια θεωρούνται υπεύθυνα, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, για την εμφάνιση δερματικών και τραυματικών βλαβών στα πέλματα των ανθρώπων που περπατούν. Για να υπάρχει η κατάλληλη προστασία στα πόδια χρειάζονται υποδήματα φαρδιά, με μεγαλύτερο βάθος, φτιαγμένα από μαλακό δέρμα, ελαφριά, με σχετικά σκληρή σόλα.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

FITNESS

6 είδη γυμναστικής για να βελτιώσεις την αντοχή σου στη φυσική δραστηριότητα

Τι να ξεκινήσεις για να δεις την αντοχή σου να βελτιώνεται άμεσα.

FITNESS

7 ασκήσεις δαπέδου χωρίς εξοπλισμό για να χάσετε 10 κιλά σε ένα μήνα

Γίνετε 10 κιλά ελαφρύτεροι προσθέτοντας αυτές τις εγκεκριμένες από τους ειδικούς ασκήσεις δαπέδου στη ρουτίνα σας

FITNESS

10 συμβουλές που σίγουρα χρειάζεσαι αν είσαι κι εσύ fitness newbie

Ο δεκάλογος της αρχάριας στη γυμναστική, για να πάνε όλα καλά

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

Peach Perfect: Γιατί να υιοθετήσεις τις ροδακινί αποχρώσεις στο μακιγιάζ σου αυτή την άνοιξη

Και τέσσερις επιλογές προϊόντων από τη beauty editor του AllYou που θα απογειώσουν το makeup look σου

ΣΠΙΤΙ

6 απλοί τρόποι για να ομορφύνεις την κουζίνα σου

Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο!