Skip to main content

FITNESS

Αυτά τα 6 πράγματα θα κάνουν το τρέξιμό σου πιο αποδοτικό

Από την προθέρμανση μέχρι τα ρούχα σου, αυτά είναι όλα όσα θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της προπόνησής σου.


Φύλλις Νικολάου

Η αερόβια άσκηση, με πιο χαρακτηριστική το τρέξιμο, είναι το «κλειδί» για καλή υγεία και άριστη σωματική και ψυχολογική κατάσταση. Αυτό όμως το ξέρεις. Αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι αυτές οι 6 βασικές παράμετροι θα σε βοηθήσουν να κάνεις την προπόνησή σου ακόμα πιο αποδοτική.

1.Προθέρμανση. Σε καμιά περίπτωση μην ξεκινήσεις να τρέχεις γρήγορα, ακόμα κι αν έχεις λίγο χρόνο στη διάθεσή σου. Πρέπει να ζεσταθείς καλά. Δεν είναι αναγκαίο η προθέρμανση να είναι μεγάλης διάρκειας. Ο ρυθμός όμως πρέπει να αυξάνεται σταδιακά. Πριν ανεβάσεις ένταση δοκίμασε να κάνεις μερικά ανοίγματα. Αυτό θα σε βοηθήσει να προσαρμοστείς πιο σωστά στην ένταση που θα ακολουθήσει.

2. Ένταση. Πριν δοκιμάσεις το συνεχόμενο γρήγορο τρέξιμο, δοκίμασε να κάνεις διαλειμματική προπόνηση. Τρέξε σε μορφή σετ τα μετρημένα διαστήματα μιας διαδρομής, π.χ. 3 x 1.000 μ. Ένας άλλος τρόπος  είναι να βασιστείς στο χρόνο ανεξάρτητα από την απόσταση, π.χ. 8 σετ των 10 λεπτών.

3. Συχνότητα. Για να είναι αποδοτικό και γρήγορο το τρέξιμό σου πρέπει να αποφεύγεις να τρέχεις δύο συνεχόμενες μέρες. Προσπάθησε να τρέχεις 3-4 φορές την εβδομάδα, κάνοντας μια μέρα διάλειμμα ανάμεσα στις προπονήσεις.

4. Διάρκεια. Πρέπει να απαλλαγείς από το χρονόμετρο. Βασίσου στη μικρή ή τη μεγάλη σου πείρα και «άκουσε» τα μηνύματα που σου στέλνουν τα πόδια, η καρδιά και η αναπνοή σου. Αν νιώσεις έντονη κούραση, τότε μείωσε το ρυθμό και απλά περπάτησε.

5. Έδαφος. Το πιο αποδοτικό τρέξιμο γίνεται πάντα σε εξωτερικούς χώρους. Το τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο (με ανηφόρες και κατηφόρες) βελτιώνει τη φυσική σου κατάσταση και γυμνάζει τους μυς των ποδιών σου.

6. Ρουχισμός. Η ενδυμασία σου στο τρέξιμο πρέπει να είναι άνετη. Δοκίμασε τα κολάν και τις φόρμες και διάλεξε ποιο σε βολεύει περισσότερο. Τα παπούτσια που θα φοράς πρέπει να απορροφούν τους κραδασμούς έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται τα γόνατα και η μέση σου.

Διαβάστε επίσης

FITNESS

6 τρόποι με τους οποίους η yoga ενισχύει τη σεξουαλική σου ζωή

Κι όμως, η ενασχόληση μαζί της μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ και το σεξ στην καθημερινότητά σου

FITNESS

Οκτώ τρόποι για να χάσετε λίπος από την κοιλιά

Πώς να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος

FITNESS

5 έξυπνα tips για να καις περισσότερες θερμίδες όσο περπατάς

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο προς μια καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά και στην ήπια απώλεια βάρους

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ