Skip to main content

FITNESS

Ακόμα ένας λόγος να είσαι επιφυλακτική με τα αθλητικά gadgets

Μια νέα έρευνα δείχνει ακόμα μια αδυναμία των λεγόμενων fitness trackers.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Πριν λίγο καιρό, μια έρευνα συμπέρανε πως τα fitness trackers είναι... άχρηστα στο Γολγοθά σου να χάσεις κιλά και να μπεις σε φόρμα. Τώρα, μια άλλη έρχεται να αναφέρει ακόμα ένα αρνητικό που έχουν αυτά τα αθλητικά gadgets. 

Τα νέα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Cardiology και κάνουν λόγο για ανακρίβεια στον τρόπο που αυτές οι συσκευές μετράνε τους παλμούς της καρδιάς. Στην έρευνα συμμετείχαν 50 υγιείς εθελοντές φορώντας δημοφιλή fitness trackers. Παράλληλα, είχαν συνδεθεί με ειδικές συσκευές για να μετράνε με μεγάλη ακρίβεια τους παλμούς της καρδιάς. Κατόπιν έκαναν διάδρομο.

Τι διαπιστώθηκε; Όσο πιο έντονη ήταν η άσκηση, τόσο λιγότερο ακριβές ήταν το fitness tracker! Μεγαλύτερη ακρίβεια είχε το Apple Watch και το Mio, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς είχαν συμφωνία με τα ειδικά μηχανήματα μέτρησης παλμών σε ποσοστό 91%. Το Fitbit Charge Hr ήταν ακριβές σε ποσοστό 84% και το Basis Peak σε ποσοστό 83%. 

"Σε ακινησία, όλες οι συσκευές έκαναν πολύ καλή δουλειά" αναφέρει ένας εκ των ερευνητών, ο Gordon Blackburn, καρδιολόγος στο Heart and Vascular Institute στην Cleveland Clinic. "Όσο η ένταση της άσκησης ανέβαινε, είδαμε μεγαλύτερη απόκλιση στην ακρίβεια" πρόσθεσε. 

Αυτές οι ανακρίβειες οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι αυτά τα gadgets χρησιμοποιούν το δέρμα του καρπού για να μετρήσουν τους παλμούς. Όταν η άσκηση είναι έντονη, ιδρώνεις και αυτό κάνει το fitness tracker να χάνει την επαφή και έτσι να μη δείχνει σωστά αποτελέσματα. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτή την αδυναμία των fitness trackers είναι ότι μπορεί να δείξουν λιγότερους παλμούς από αυτούς που υπάρχουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον κάτοχο του να πιέσει τον εαυτό του πάνω από τα όρια. Αντίστροφα, οι υψηλότερες ενδείξεις μπορεί να "τρομάξουν" και έτσι να οδηγήσουν σε πιο ήπια άσκηση ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρχε λόγος. 

Διαβάστε επίσης

FITNESS

6 είδη γυμναστικής για να βελτιώσεις την αντοχή σου στη φυσική δραστηριότητα

Τι να ξεκινήσεις για να δεις την αντοχή σου να βελτιώνεται άμεσα.

FITNESS

7 ασκήσεις δαπέδου χωρίς εξοπλισμό για να χάσετε 10 κιλά σε ένα μήνα

Γίνετε 10 κιλά ελαφρύτεροι προσθέτοντας αυτές τις εγκεκριμένες από τους ειδικούς ασκήσεις δαπέδου στη ρουτίνα σας

FITNESS

10 συμβουλές που σίγουρα χρειάζεσαι αν είσαι κι εσύ fitness newbie

Ο δεκάλογος της αρχάριας στη γυμναστική, για να πάνε όλα καλά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.