Skip to main content

FITNESS

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το σκι

Πριν πιάσει τα μπατόν σου, μάθε τα πάντα για το πλέον δημοφιλές χειμερινό σπορ: από το πόσο σε γυμνάζει μέχρι τι πρέπει να προσέχεις.


Φύλλις Νικολάου

Ο χειμώνας έρχεται και φέτος –για αλλαγή- λες να μην μείνεις «κλεισμένη» στο σαλέ πίνοντας καφέ και σοκολάτα αλλά να δαμάσεις τις πλαγιές όπως κάνουν οι φίλοι σου. Διάβασε παρακάτω και μάθε γιατί το σκι αποτελεί ιδανική άσκηση για το χειμώνα αλλά και το τι χρειάζεται να ξέρεις προτού βγεις στα χιόνια.

Κατ’αρχάς, το σκι γυμνάζει σχεδόν όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματός, αλλά οξύνει και τα αντανακλαστικά, οξυγονώνει τον εγκέφαλο και γενικότερα χαρίζει σωματική και πνευματική ευεξία. Πρόκειται για μοα μορφή γυμναστικής αρκετά απαιτητική και επίπονη ιδιαίτερα για τους μυς των ποδιών, τις κλειδώσεις των γόνατων και τους κοιλιακούς. Ωστόσο για τους αρχάριους δεν απαιτεί εξεζητημένη φυσική κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, όπως και σε κάθε άθλημα είναι απαραίτητη η προετοιμασία του σώματος πριν ξεκινήσεις. Προθέρμανση και διατάσεις είναι απαραίτητα για να ζεσταθούν οι μυς και να αποφύγεις τους τραυματισμούς.

Κάνε τη σωστή αρχή. Ιδιαίτερα στις πρώτες επαφές σου με το άθλημα είναι καλύτερα να μάθεις σωστά τα βασικά στοιχειά του. Μπορεί ένας γνώστης του σκι να σε βοηθήσει αλλά η εμπειρία και η τεχνική κατάρτιση ενός δάσκαλου εξασφαλίζει την ορθότητα της εκμάθησης. Αν ξεκινήσεις σωστά με δάσκαλο όλα θα σου βγουν πιο εύκολα γιατί αν μάθεις κάτι λάθος είναι δύσκολο να το διορθώσεις στην πορεία. Σε κάθε χιονοδρομικό κέντρο λειτουργούν σχολές σκι και τα μαθήματα μπορεί να είναι ατομικά ή των 2 έως και 10 ατόμων.

Τι θα φορέσεις. Το κυριότερο μέλημα σου στο βουνό είναι είσαι ζεστή και προκειμένου να το επιτύχεις αυτό πρέπει να παραμείνεις στεγνή. Όταν κάνεις σκι λοιπόν πρέπει να φοράς αδιάβροχο παντελόνι, αδιάβροχο μπουφάν, ζεστή μπλούζα, γάντια, σκούφο και γυαλιά. Σημείωσε ότι δεν είναι απαραίτητη η ειδική στολή του σκι. Αρκεί το παντελόνι και το μπουφάν σου να είναι αδιάβροχα.

Τι θα χρειαστείς. Στα εξειδικευμένα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, θα σου δώσουν σίγουρα τον κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου να είσαι ασφαλής και να ευχαριστηθείς την εμπειρία αυτή. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει τα πέδιλα και τις δέστρες, τις μπότες και τέλος τα μπατόν. Πώς θα τα επιλέξεις:

* Πέδιλα- δέστρες. Για τα carve ski, τα τελευταίας τεχνολογίας πέδιλα, το σωστό ύψος είναι 5-10cm μικρότερο από το ύψος σου. Οι δέστρες είναι δεμένες (από πριν) στα πέδιλα και οι ρυθμίσεις τους προσαρμόζονται ανάλογα με το βάρος σου και την εμπειρία σου.

* Μπότα. Το πόδι μέσα στην μπότα πρέπει να είναι όπως μέσα στο παπούτσι, ούτε πολύ άνετο ούτε πολύ στενό για να μην δημιουργηθούν προϋποθέσεις τραυματισμού του ποδιού.

* Μπατόν. Για να τσεκάρεις το σωστό ύψος τους, γύρισε τα ανάποδα και κράτησε τα κάτω από την πλαστική πεταλούδα, θα πρέπει ακουμπώντας τη λαβή στο πάτωμα το χέρι σου να σχηματίζει ορθή γωνία στην άρθρωση του αγκώνα.

Τι άλλο πρέπει να προσέχεις. Καλό είναι να τσεκάρεις τον καιρό πριν από κάθε εξόρμηση στο βουνό. Όσο περίεργο και αν ακούγεται το αντηλιακό για το πρόσωπο με υψηλό δείκτη προστασίας είναι απαραίτητο. Λόγω της αντανάκλασης του ήλιου στο χιόνι, μεγαλώνει η ακτινοβολία που δέχεται το πρόσωπο.

Διαβάστε επίσης

FITNESS

5 ιδανικά είδη άσκησης για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Για να διατηρηθείς ενεργή και γεμάτη ευεξία τους μήνες που περιμένεις το μωρό σου

FITNESS

6 τρόποι με τους οποίους η yoga ενισχύει τη σεξουαλική σου ζωή

Κι όμως, η ενασχόληση μαζί της μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ και το σεξ στην καθημερινότητά σου

FITNESS

Οκτώ τρόποι για να χάσετε λίπος από την κοιλιά

Πώς να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30