Skip to main content

FITNESS

Οι Μαραθώνιοι μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία

Ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους τολμούν τα 40χλμ.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε το τρέξιμο να γίνεται, όλο και περισσότερο, μόδα. Και αυτό είναι πραγματικά πολύ καλό σε γενικές γραμμές, γιατί ξεκολλάμε από τους καναπέδες και δίνουμε στους εαυτούς μας την επιλογή μιας καλύτερης ζωής. Ωστόσο, μέσα σε όλη αυτή τη μόδα, χρειάζεται προσοχή!

Φυσικά και πριν τρέξεις χρειάζεται να κάνεις ζέσταμα, εννοείται πρέπει να κάνεις προπονήσεις και τέλος... πρέπει σε κάθε περίπτωση να σκεφτείς πολύ πριν μπεις στη διαδικασία να δοκιμάσεις τα 40χλμ. Kαι αυτό γιατί πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην American Journal of Kidney Diseases, δείχνουν ότι οι μαραθώνιοι αφήνουν τα σημάδια τους στο σώμα.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι το 80% όσων συμμετέχουν σε αγώνες τέτοιων αποστάσεων, εμφανίζουν τραυματισμούς στα νεφρά λόγω αφυδάτωσης. Το θετικό είναι ότι αυτοί οι τραυματισμοί, σε δύο ημέρες ανήκουν στο παρελθόν. Το αρνητικό είναι ότι οι επιστήμονες, δε ξέρουν ακόμα ποιές είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο σώμα όσων τρέχουν μαραθωνιούς! 

Με λίγα λόγια, οι μεγάλες αποστάσεις κάνουν σίγουρα βραχυπρόθεσμο κακό στον οργανισμό. Για το βάθος χρόνου, μένουν έρευνες να γίνουν...

Διαβάστε επίσης

FITNESS

6 τρόποι με τους οποίους η yoga ενισχύει τη σεξουαλική σου ζωή

Κι όμως, η ενασχόληση μαζί της μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ και το σεξ στην καθημερινότητά σου

FITNESS

Οκτώ τρόποι για να χάσετε λίπος από την κοιλιά

Πώς να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος

FITNESS

5 έξυπνα tips για να καις περισσότερες θερμίδες όσο περπατάς

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο προς μια καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά και στην ήπια απώλεια βάρους

Προτεινόμενα