"Πόσα βάρη πρέπει να σηκώνω για να κάνω γράμμωση;" - AllYou.gr

Search

"Πόσα βάρη πρέπει να σηκώνω για να κάνω γράμμωση;"

Ιδού το ερώτημα. 

16 Φεβρουαρίου 2015

Ένα ερώτημα που τίθεται αρκετά συχνά από ανθρώπους που γυμνάζονται με βάρη είναι το αν θα πρέπει να σηκώνουν πολλά βάρη σε λίγες επαναλήψεις ή λίγα σε πολλές. 

Ας δούμε όμως καταρχήν κάποια πράγματα σχετικά με τη συχνότητα των επαναλήψεων.

Λίγες επαναλήψεις: Όταν λέμε «λίγες επαναλήψεις» εννοούμε ένα εύρος επαναλήψεων μεταξύ 1-5. Οι ασκήσεις με λίγες επαναλήψεις είναι αποδοτικές στο να δημιουργήσουν τη λεγόμενη μυοϊνιδική υπερτροφία. Την αύξηση δηλαδή στον αριθμό των νηματίων της ακρινής και μυοσίνης εντός του μυϊκού ιστού, όποτε ο μυς μας γίνεται πιο πυκνός και αποκτά περισσότερη δύναμη.

Νορμάλ επαναλήψεις: Αυτό το εύρος βρίσκεται ανάμεσα στις 6 με 12 επαναλήψεις. Είναι το εύρος που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε μυϊκό όγκο. Ο λόγος είναι ότι παρέχει όλα τα καλά των λίγων επαναλήψεων μαζί με τα πλεονεκτήματα των πολλών επαναλήψεων .Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι το (προσωρινό) πρήξιμο που προκαλείται από αυτό το εύρος επαναλήψεων, αυξάνει την πρωτεϊνοσύνθεση στους μύες.

Ενώ δηλαδή οι λίγες επαναλήψεις προκαλούν μυοϊνιδική υπερτροφία (πυκνότητα), οι νορμάλ (σχετικά πολλές με σχετικά μεγάλη αντίσταση) προκαλούν σαρκοπλασμική υπερτροφία (πρήξιμο).

Πολλές επαναλήψεις: Οποιοδήποτε εύρος άνω των 15 θεωρείται υψηλό. Αν λοιπόν οι λίγες (1-5) επαναλήψεις προκαλούν ανάπτυξη δύναμης (πυκνότητας των μυών) και οι 6-12 μεγέθυνση των μήκων κυττάρων (πρήξιμο), τότε τι μένει για το εύρος άνω των 15 επαναλήψεων; Αύξηση της αντοχής του μυός. 

Το γλυκογόνο είναι το καύσιμο των μυών και αποθηκεύεται στο συκώτι και στα μυϊκά κύτταρα. Οι υψηλές επαναλήψεις λοιπόν, αφαιρούν δραστικά το γλυκογόνο από τους μυς, που αν και φαίνεται καταστροφικό στην αρχή, ουσιαστικά αυτό που κάνουν τα κύτταρα μετά την απότομη μείωση του γλυκογόνου, είναι να αυξήσουν την επόμενη φορά τις αποθήκες γλυκογόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγέθυνση του κυττάρου και την ανάπτυξη μυϊκού όγκου. Η αύξηση των αποθηκών γλυκογόνου έχει και ένα άλλο καλό που λέγεται "αντοχή". Περισσότερο αποθηκευμένο γλυκογόνο στους μυς, πιο πολύ θα "κρατήσουν" μέχρι να εξαντληθούν! Οποτε βγάζουμε το συμπέρασμα ότι οι πολλές επαναλήψεις συμβάλλουν στην αύξηση αντοχής ενός μυ.

Οπότε με τι εύρος θα πρέπει να γυμνάζομαι;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι υψηλές επαναλήψεις είναι άχρηστες και δεν κάνουν τίποτα για να χτίσουν μυς αλλά είναι μόνο για γράμμωση. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και το τι θέλει ο καθένας να επιτύχει. Ο λόγος είναι ότι και τα 3 είδη επαναλήψεων (χαμηλό, νορμάλ, υψηλό) είναι ικανά να χτίσουν μυς. Αλλά με διαφορετικό τρόπο το καθένα. Το μυστικό στην όλη υπόθεση είναι η συνεχόμενη αύξηση κιλών. Όσο για τη γράμμωση, η ουσία παραμένει: Η γράμμωση είναι κάτι που επιτυγχάνεται σχεδόν κατά αποκλειστικότητα μέσω διατροφής. Επίσης κανένα είδος επαναλήψεων δεν προκαλεί μεγαλύτερο χάσιμο βάρους από το άλλο.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΟΜΟΡΦΙΑ

5 ατάκες της Coco Chanel που μπορείς να διαβάζεις κάθε πρωί

Σοφά λόγια της γνωστής σχεδιάστριας. Μήπως να την ακούσεις;
ΣΧΕΣΕΙΣ

4 πράγματα που μάλλον δε θα αλλάξει για χάρη σου

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα, δείχνει ποια "θέλω" σου μπορούν να σας οδηγήσουν στο χωρισμό.
ΥΓΕΙΑ

4 συνήθειες που σε οχυρώνουν απέναντι στον καρκίνο του μαστού

Η πρόληψη σώζει ζωές, το ξέρεις. Ώρα να το κάνεις πράξη.
FASHION TRENDS

Έτσι θα φορέσεις άψογα το πορτοκαλί φέτος το Φθινόπωρο

Το στιλιστικό τρικ που θα αναδείξει όλα τα πορτοκαλί ρούχα σου!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Τα 4 πιο εμβληματικά shag κουρέματα που αξίζει να δοκιμάσεις

Μήπως ήρθε η ώρα να τολμήσεις ένα από τα hot κουρέματα της σεζόν;
BEAUTY NEWS

Το... νερό που δεν πρέπει να λείπει από την ρουτίνα ομορφιάς σου

Ώρα να γνωρίσεις το Activating Water Essence της Jurlique!