Θέλεις να μειώσεις τον κίνδυνο διαβήτη; Ξεκίνα τις ορθοπεταλιές - AllYou.gr

Search

Θέλεις να μειώσεις τον κίνδυνο διαβήτη; Ξεκίνα τις ορθοπεταλιές

Το ποδήλατό σου, ο σύμμαχός σου!

20 Ιουνίου 2015

Αρκούν και λίγα λεπτά άσκησης με στατικό ποδήλατο από 2 μέχρι και 3 ημέρες την εβδομάδα για την πρόληψη αλλά ίσως και την θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Πάρα πολλές έρευνες έχουν γίνει κατά διαστήματα και δίνουν πληροφορίες για τα οφέλη της εκγύμναση με το ποδήλατο.

Συνήθως, τα έντονα σπριντ αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη. Άρα με μια προθέρμανση και χαλάρωση, η όλη διαδικασία της άσκησης με το ποδήλατο, εφόσον το επιτρέπει ο θεράπων ιατρός του ασθενή, μπορεί να διαρκεί από 10 λεπτά έως 30 λεπτά.

Η χρονική διάρκεια της άσκησης με ποδήλατο, η συχνότητα, η ένταση για στατικό ή κανονικό ποδήλατο, η αύξηση ή η μείωση της ώρας εξαρτώνται από τη φυσική κατάσταση του ασθενή, την αντοχή του, την ηλικία του και με προσοχή μεγάλη βέβαια αν του χορηγείται ινσουλίνη.

Τα άτομα με διαβήτη χρειάζονται, τις περισσότερες φορές, ένα ειδικό πρόγραμμα άσκησης και βέβαια παρακολούθηση πάντα για την αποφυγή κινδύνων.

Το ποδήλατο μπορεί να τους βοηθήσει για την αρτηριοσκλήρωση και στο καρδιοαναπνευστικό τους σύστημα. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι οι διαβητικοί ασθενείς παρουσιάζουν συχνά επιπλοκές στην καρδιά και στα αγγεία, άρα σε προχωρημένα στάδια κινδυνεύουν από σοβαρό καρδιακό επεισόδιο.

Το ποδήλατο, όπως και άλλες δραστηριότητες, κινητοποιεί μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μύες να καταναλώνουν γλυκόζη και συνεπώς το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα να ελαττώνεται. Ένας διαβητικός με ικανοποιητικά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί με συστηματική άσκηση με ποδήλατο να κάνει τη διαθέσιμη ινσουλίνη πιο αποτελεσματική στην καύση της γλυκόζης.

Το σίγουρο είναι ότι είτε σε γυμναστήριο, είτε στο σπίτι αν είναι στατικό ή ακόμα και στην ύπαιθρο με παρέα, για να μπορούν να απολαύσουν την διαδικασία και εφόσον έχει επιλεγεί ως άσκηση κάποιες φορές την εβδομάδα, μπορεί να χαρίσει στον ασθενή μεγάλη ευεξία. Αν επιτρέπεται, ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη και την θεραπευτική αγωγή που ακολουθεί ο ασθενής, είναι πραγματικά μια πολύ καλή άσκηση γιατί μας δίνει την αίσθηση της ελευθερίας, παίρνουμε οξυγόνο αν είμαστε στο σωστό περιβάλλον – στην εξοχή, μας φτιάχνει την διάθεση, την ψυχολογία μας και το πιο σημαντικό μειώνει το στρες και το άγχος της καθημερινότητας.

Ένα ελαφρύ ζέσταμα για την προετοιμασία του σώματός σας με αργό περπάτημα πριν από το ποδήλατο και μετά το ποδήλατο κάποιες διατατικές ασκήσεις για τη χαλάρωση των μυών, βοηθούν πολύ να γίνεται η διαδικασία άσκησης ομαλά και ολοκληρωμένα.

Πηγή: http://www.mednutrition.gr/Ακολούθησε το allyou στο Instagram!