Skip to main content

FOOD

Bye, bye summer: Φτιάξε τη διάθεσή σου με τον πιο απολαυστικό τρόπο

Ναι, το κυνήγι της ευτυχίας ξεκινάει από την άκρη του πιρουνιού σου.


Φύλλις Νικολάου

Το καλοκαίρι ουδείς εμίσησε, την επιστροφή από τις διακοπές όμως, πολλοί! Για να σε προφυλάξουμε από τα τάρταρα των post-summer blues, σου παρουσιάζουμε 5 τροφές που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις την διάθεσή σου στα ύψη από την άνεση του... πιάτου σου- ακόμα κι αν στο μυαλό σου ακόμα παίζει σε λούπα ο ήχος του κύματος! 

Ντομάτες: Η ίδια ουσία που δίνει στις ντομάτες το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους, το λυκοπένιο, βοηθά και στη διατήρηση της καλής διάθεσης προλαμβάνοντας τη δημιουργία των φλεγμονών που συνδέονται με την εμφάνιση κατάθλιψης. Οι ντομάτες άλλωστε αποτελούν «Βόμβες Θετικής Ενέργειας» μιας και περιέχουν κι άλλες ουσίες που ενισχύουν τη διάθεση (όπως είναι το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο) καθώς και σίδηρο και βιταμίνη Β6, δύο ουσίες που είναι απαραίτητες για την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Άγριος σολομός: Πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για τις αντικαταθλιπτικές τους ιδιότητες, ο άγριος σολομός αποτελεί τη μεγαλύτερη φυσική πηγή χαράς. Δεν το λέμε εμείς, αλλά πρόσφατες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες τα άτομα που μένουν στις χώρες που γίνεται υψηλή κατανάλωση ψαριών εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, τόσο χρόνιας όσο και εποχιακής (π.χ. η μελαγχολία του χειμώνα). 

Καυτερές πιπεριές και σκόρδο: Οι καυτερές πιπεριές οφείλουν την έντονη και καυτερή γεύση τους σε μία ένωση όνομα (και πράγμα!): την καψαϊκίνη. Μάλιστα, ο εγκέφαλος μας είναι γεμάτος με υποδοχείς αυτής της ουσίας στην οποία αντιδρά απελευθερώνοντας ενδορφίνες, φυσικές χημικές ενώσεις που έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες. Από την άλλη πλευρά, το σκόρδο αποτελεί πολύ καλή πηγή χρωμίου ένα ιχνοστοιχείο που επηρεάζει την απελευθέρωση της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με το αίσθημα της χαράς. Με άλλα λόγια, όπου βρεις τζατζίκι και τυροκαυτερή, βγάζεις πιρούνι και βουτάς!

Παντζάρια: Αποτελούν άριστη πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυλλικού οξέος στοιχεία απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής διάθεσης, τη μνημονική ανάκληση και την ταχύτητα της σκέψης. Υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των συστατικών στο αίμα συνδέονται με μειωμένα ποσοστά μελαγχολίας. Θες κι άλλες αποδείξεις για να (την) πέσεις... στα παντζάρια; Πέρα από τα παραπάνω, περιέχουν βεταΐνη την οποία ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει S-αδενοσυλομεθειονίνη (SAM-e), ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι μια ακόμη ουσία που περιέχεται στα παντζάρια, η ουριδίνη μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και τη μελαγχολία εφόσον συνδυαστεί με Ω-3 λιπαρά οξέα.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε