Skip to main content

FOOD

Καμία στέρηση, καμία ενοχή: 6 τροφές που ΜΠΟΡΕΙΣ να απολαμβάνεις και στη δίαιτα

Σε αυτούς τους (διατροφικούς) πειρασμούς μπορείς να ενδώσεις.


Φύλλις Νικολάου

Έχεις παρατηρήσει ότι, όποτε κάνεις δίαiτα, νιώθεις τα δελεαστικά εδέσματα που σε προ(σ)καλούν περισσότερο από ποτέ να τα... δαγκώσεις; Ήρθε η ώρα να βάλεις τέλος στο μαρτύριο της «νηστείας»! Κι αυτό γιατί –σύμφωνα με τους ειδικούς– δεν είναι όλες οι απολαυστικές και νόστιμες τροφές προς αποφυγήν.

Γνώρισε, λοιπόν, τους διατροφικούς πειρασμούς που μπορείς να βάλεις στο πιάτο σου χωρίς ενοχές. Τα καλύτερα νέα: μπορεί να σε βοηθήσουν να χάσεις (και) βάρος.

1. Ζυμαρικά: Είσαι μακαρονάς; Δεν χρειάζεται να αποφεύγεις τα ζυμαρικά όσο κάνεις δίαιτα. Φτάνει να τα αντικαταστήσεις με ολικής άλεσης και να τα καταναλώνεις σε μικρότερες ποσότητες. Γιατί να ψηφίσεις μαύρο; Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που προτιμούν τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα συμπεριλαμβάνουν στην καθημερινή τους διατροφή, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσουν και να διατηρήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες έρευνες, η αντικατάσταση των επεξεργασμένων σιτηρών με προϊόντα ολικής άλεσης χτυπάει... χαμηλά καθώς συμβάλλει στην απώλεια του λίπους από την περιοχή της κοιλιάς.

2. Αβγά: Σε ό,τι αφορά στην υγιεινή διατροφή, λίγα φαγητά έχουν διχάσει τόσο τους ειδικούς όσο τα αβγά. Σε αυτό τον διατροφικό εμφύλιο έρχεται να βάλει τέλος πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση ενός αβγού την ημέρα όχι μόνο δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία σου αλλά –αντίθετα- είναι θρεπτική. Εάν μάλιστα το συμπεριλάβεις στο πρωινό σου αυξάνονται οι πιθανότητες να χάσεις κιλά, καθώς τα αβγά περιέχουν πρωτεΐνη. Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Ένα πρωινό με πρωτεΐνη ενισχύει το αίσθημα κορεσμού και, παράλληλα, σε βοηθά να τρως λιγότερο κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

3. Κόκκινο κρέας: Για χρόνια, οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσής του για την υγεία και τη γραμμή μας. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις απαγορευτικό στο κόκκινο κρέας. Για την ακρίβεια, ένα κομμάτι άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος έχει ελάχιστα παραπάνω κορεσμένα λιπαρά από ένα αντίστοιχο κομμάτι κοτόπουλου. Όπως και τα αβγά, η μπριζόλα έχει πρωτεΐνη που σε κάνει να νιώθεις χορτάτη περισσότερη ώρα. Για να πάρεις περισσότερη πρωτεΐνη με λιγότερα λιπαρά, διάλεξε ψαρονέφρι ή φιλέτο και περιόρισε την ποσότητα στο μέγεθος της παλάμης σου.

4. Τυρί: Στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος είναι πολύ πιθανό να αποφεύγεις τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο. Οι ειδικοί όμως διατείνονται ότι αυτό είναι μέγα διατροφικό λάθος. Μια θεωρία είναι ότι το σώμα καίει περισσότερο λίπος όταν λαμβάνει αυτό το θρεπτικό συστατικό, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση τυριού, γιαουρτιού και γάλακτος χαμηλών λιπαρών μπορεί πραγματικά να είναι σύμμαχός σου στην απώλεια βάρους. 

5. Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί μπορεί να περιέχουν λιπαρά, αλλά (τουλάχιστον) είναι καλά. Επιπλέον, είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, που βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Εντάξει, μπορεί να πάρεις μερικά έξτρα λιπαρά εάν τα προτιμήσεις ως σνακ, αλλά σίγουρα αξίζει να τα επιλέξεις στη θέση άλλων πειρασμών, όπως είναι τα κουλουράκια ή το τσουρέκι. Μάλιστα, μέχρι και το φιστικοβούτυρο μπορεί να είναι φίλος σου όσο κάνεις δίαιτα. Έρευνες δείχνουν ότι μια μικρή ποσότητα αυτής της αγαπημένης λιχουδιάς μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγξεις την πείνα σου, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην ένδειξη της ζυγαριάς. 

6. Καφές: Ο καφές μπαίνει στην κατηγορία των κακών τροφών μόνο όταν πίνεις υπερβολικές ποσότητες ή όταν τον συνδυάζεις με σαντιγί, πλήρες γάλα, ζάχαρη ή σιρόπι. Εάν τον πιεις σκέτο, δίνει μεγάλη ώθηση στο μεταβολισμό σου, χωρίς να σε επιβαρύνει με περιττά λιπαρά ή θερμίδες. Δεν θέλεις να πάρεις... πίκρα; Πρόσθεσε γάλα χαμηλών λιπαρών, για επιπλέον ασβέστιο και βιταμίνη D, και λίγη στέβια, φρουκτόζη ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία αντί για ζάχαρη. Αν πάλι δεν μπορείς να αποχωριστείς τη ζάχαρη, περιόρισέ τη σε ένα κουταλάκι του γλυκού.

Extra tip: Κακές τροφές, καλές μερίδες 

Σχεδόν όλες οι τροφές που έχουν κακή φήμη μπορούν να αποτελέσουν μέρος της δίαιτάς σου εάν περιορίσεις την ποσότητά τους. Για την ακρίβεια, οι διαιτολόγοι τίθενται ενάντια στην απαγόρευση των αγαπημένων φαγητών ή σνακ σου. Στερώντας σου ό,τι λαχταράς περισσότερο, η δίαιτά σου κινδυνεύει να αποτύχει παταγωδώς! Μία καλύτερη στρατηγική είναι να θέσεις όρια στις ποσότητες -για παράδειγμα, ένα σοκολατένιο τρουφάκι την ημέρα- αποφεύγοντας τις υπερβολές προς κάθε κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.