Skip to main content

FOOD

Νίκησε τον χρόνο... τρώγοντας: ΑΥΤΕΣ οι 5 τροφές είναι το μυστικό της αιώνιας νεότητας

Η σωστή διατροφή είναι ο καλύτερος γιατρός.


Φύλλις Νικολάου

 

Η επιστήμη μίλησε και επιβεβαιώνει ότι μια σωστή διατροφή αποτελεί το «κλειδί» για να νιώθεις και να δείχνεις πιο νέα, όμορφη και λαμπερή. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν τρως σωστά, η «Επιχείριση: Ανανέωση» ξεκινά για... τα κύτταρά σου. Και μπορεί μερικά αποτελέσματα να φαίνονται αμέσως, ωστόσο το καλό πράγματα αργεί να γίνει!

Πότε, λοιπόν, όλες αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες που λαμβάνεις από τη σαλάτα σου θα αρχίσουν να εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που φθείρουν τον οργανισμό σου; Πόσο σολομό πρέπει να φας για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου; Και πόσο καιρό χρειάζεσαι για να αποκτήσεις μάτια-λέιζερ; Διάβασε παρακάτω για να μάθεις! 

Σε μερικές ώρες μπορείς... να βάλεις φρένο στη φθορά των κυττάρων που προκαλούν καρκίνο

Τα αντιοξειδωτικά -που βρίσκονται σε αφθονία στα φρούτα και λαχανικά- είναι ισχυρές ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και μάλιστα πριν αυτές προλάβουν να βλάψουν τα κύτταρα, μιας και αρχίζουν να δρουν σχεδόν αμέσως μετά την απορρόφησή τους. Αλλά μην επαναπαύεσαι στις (αντικαρκινικές) δάφνες σου επειδή έφαγες ένα μεγάλο μπολ σαλάτα χθες. Η δράση των αντιοξειδωτικών διαρκεί μόνο μερικές ώρες και, έτσι, χρειάζεται να τα αναπληρώνεις συνεχώς: με άλλα λόγια, ήρθε η ώρα η παροιμία «Ένα μήλο την ημέρα» να περάσει από τη λαϊκή σοφία στο... πιάτο σου!

Σε λιγότερο από 1 ημέρα μπορείς να… ξεχάσεις το στρες 

Η βιταμίνη B6 φαίνεται να σχετίζεται με την παραγωγή ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που σε κάνει να νιώθεις χαρούμενη και ήρεμη. Σύμφωνα δε με έρευνες, η έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης σχετίζεται με την εμφάνιση άγχους και στρες. Για να είσαι σίγουρη ότι οι αποθήκες σου δεν θα ξεμείνουν ποτέ από την «χαρούμενη» βιταμίνη Β6, φρόντισε να εφοδιάζεις τον οργανισμό σου με αυτήν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο λόγος; Όταν ο πρώτος την προσλαμβάνει, την κατανέμει άμεσα σε όλο το σώμα με αποτέλεσμα να μην την αποθηκεύει. Για να κερδίσεις τη μάχη με το στρες, βάλε στόχο να λαμβάνεις 2 mg βιταμίνης Β6 ημερησίως, ποσότητα που θα βρεις σε μία πατάτα κι ένα φιλέτο κοτόπουλο ή μία μεγάλη μπανάνα κι ένα μπολ δημητριακά.

Σε 5 εβδομάδες μπορείς να… φτιάξεις μυαλό-ξυράφι 

Αυστραλοί επιστήμονες διατείνονται το φυλλικό οξύ μπορεί να ακονίσει το μυαλό και τη μνήμη σου. Σε πρόσφατη έρευνά τους, μάλιστα, αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν τουλάχιστον 750 mg φυλλικό οξύ την ημέρα βελτίωσαν σημαντικά τις μνημονικές επιδόσεις τους και μάλιστα μέσα σε μόλις 35 ημέρες. Για να δεις κι εσύ αποτελέσματα αντίστοιχα με τα δικά τους, βάλε στο πιάτο σου 1 φλιτζάνι φακές ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. μαρούλι, σπανάκι, ρόκα)

Σε 3 μήνες μπορείς να… καταπολεμήσεις τη μελαγχολία

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα δεν προστατεύουν μόνο την καρδιά σου αλλά και το μυαλό και την ψυχή σου! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν νέες έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι η λήψη Ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να περιορίσει σημαντικά και σχετικά άμεσα το αίσθημα μελαγχολίας. Αν θες λοιπόν, να δεις τη (καλή) διάθεσή σου να σπάει τα κοντέρ σε λιγότερο από 3 μήνες, πρόσθεσε στο καθημερινό διατροφολόγιο σου 100 g σολομό, τόνο ή σαρδέλες. 

Σε 1 χρόνο μπορείς να… δεις (ακόμα πιο) καθαρά!

Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη είναι δύο αντιοξειδωτικά με πολύτιμη δράση που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Στην ίδια περιοχή αυτή, φιλοξενούνται οι κώνοι που μας επιτρέπουν να βλέπουμε τα χρώματα. Αυτοί υπόκεινται σε σοβαρό κίνδυνο όταν έρχονται σε επαφή από το μικρού κύματος μπλε φως. Η λουτεΐνη φιλτράρει το μπλε φως και, σε συνεργασία με την ζεαξανθίνη, καταπολεμά τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε καταρράκτη και, μεγαλώνοντας, στην αποσύνθεση της ωχράς κηλίδας. Επιπλέον, νέα αμερικάνικη έρευνά έδειξε ότι άτομα που έπασχαν από κηλιδώδη εκφυλισμό (μια ασθένεια που οδηγεί σε μόνιμη απώλεια όρασης) είδαν την όραση τους να βελτιώνεται απλά λαμβάνοντας 12 mg λουτεΐνης την ημέρα για ένα χρόνο. Μπορείς εύκολα να πάρεις κι εσύ τη... δόση σου, καταναλώνοντας πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι, αρακά και αβγά.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

FOOD

Πεινάς συνέχεια; Μπορεί να φταίει το άγχος

Θες υδατάνθρακες όταν είσαι  στρεσαρισμένη; 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Απριλίου

Τα εμπόδια που βρίσκονταν στον δρόμο σας θα αρχίσουν να απομακρύνονται

VIRAL

The Sympathizer: Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς με τον Robert Downey Jr.

Η νέα σειρά από τον σκηνοθέτη του «Oldboy» και «The Handmaiden» είναι ένα καταιγιστικό κατασκοπευτικό θρίλερ με φόντο το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου στο Studio New Star Art Cinema

H New Star διοργανώνει μία σειρά προβολών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας.