Skip to main content

FOOD

Αρχίσες δίαιτα αλλά δεν χάνεις γραμμάριο; Αυτά είναι τα 7 πιο συνηθισμένα λάθη σου

Μήπως... σαμποτάρεις τον εαυτό σου;  


Μαρία Μυλωνά

1. Μειώνεις πολύ τις θερμίδες

Αν πιστεύεις ακράδαντα ότι όσο περισσότερες «κόψεις» τόσο περισσότερα κιλά θα χάσεις, μάθε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με άλλα λόγια, όταν «κόβεις» θερμίδες (και ειδικά από την πρωτεΐνη), ο οργανισμός αναγκάζεται να συντηρήσει αυτές που του παρέχεις, αντί να τις κάψει. Έτσι, πιέζεται και χρησιμοποιεί μυϊκό ιστό προκειμένου να συνεχίσει τις βασικές καθημερινές λειτουργίες του. Το πρόβλημα είναι ότι όταν χάνεις μυϊκή μάζα επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σου (δηλαδή ο ρυθμός με τον οποίο καις θερμίδες). Θυμίσου ότι περισσότερη μυϊκή μάζα σημαίνει γρηγορότερος μεταβολισμός και λιγότερο σωματικό λίπος.

2. Δεν κοιμάσαι αρκετά

Ίσως ακούγεται αυτονόητο, αλλά η έλλειψη ύπνου πραγματικά μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες να χάσεις βάρος και να συντηρήσεις το αποτέλεσμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κοιμούνται 4-7 ώρες την ημέρα έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για το μεταβολισμό σου. Ο λόγος; Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης συντελούν στη μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους στο σώμα. 

3. Φοβάσαι τα λίπη

Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Όταν ανησυχούμε για το βάρος μας, το πρώτο πράγμα που θέλουμε να κόψουμε είναι τα λιπαρά. Και όταν σκεφτόμαστε λιπαρά, το μυαλό μας πηγαίνει στο φαστ φουντ, τα γλυκά, τα παγωτά κτλ. Πραγματικά, αυτές οι τροφές συχνά περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά (τα γνωστά τρανς λιπαρά), τα οποία αποθηκεύονται πιο εύκολα ως λίπος στο σώμα μας. Ωστόσο, το λίπος είναι απαραίτητο σε ένα πρόγραμμα διατροφής, για διάφορους λόγους: Βοηθά στην απορρόφηση αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως καροτινοειδών, δίνει γεύση στο φαγητό και, το πιο σημαντικό, προσφέρει κορεσμό, με λίγα λόγια μάς χορταίνει. Όταν το περιορίζεις σε μεγάλο βαθμό, έχεις πιο έντονο το αίσθημα της πείνας και προσπαθείς να το καλύψεις με άλλες τροφές, που μπορεί να μην έχουν λίπος αλλά περιέχουν πολλές θερμίδες, όπως κρακεράκια, ψωμί κτλ.

4. Έχεις στρες

Άτομα που υποφέρουν από άγχος και στρες είναι πιο επιρρεπή στη… λαιμαργία, λόγω μιας ορμόνης του εγκεφάλου, τη CRF, αναφέρουν Αμερικάνοι ερευνητές. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όταν αυτή η ορμόνη είναι σε υψηλά επίπεδα, δημιουργεί την ανάγκη για γλυκά και άλλες γευστικές ανταμοιβές.

5. Θεωρείς ότι μόνο η γυμναστική αρκεί

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όσες γυναίκες αυξάνουν τις ώρες σωματικής άσκησης όχι μόνο δεν χάνουν βάρος, αλλά παίρνουν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή από τη στιγμή που γυμναζόμαστε πιστεύουμε ότι μπορούμε να φάμε παραπάνω, γιατί καίμε θερμίδες με την άσκηση. 

6. Δεν τρως αρκετά στη διάρκεια της ημέρας

Πολλές γυναίκες δεν τρώνε πρωινό και «τσιμπούν» κάτι το μεσημέρι πιστεύοντας, λανθασμένα, ότι κάνουν χάρη στον εαυτό τους γιατί γλιτώνουν αρκετές θερμίδες. Εξάλλου, αισθάνονται ότι δεν πεινούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, γιατί είναι πάντα απασχολημένες. Όταν όμως πλησιάζει το βράδυ, αναρωτιούνται γιατί τους πιάνει τέτοια πείνα. Και αμέσως μετά… ανοίγουν το ψυγείο! Αποτέλεσμα: πρόχειρο φαγητό σε μεγάλες μερίδες.

7. Δεν μαγειρεύεις

Αν τρως έτοιμα φαγητά ή περιμένεις από κάποιον άλλο να μαγειρέψει για σένα, κινδυνεύεις να καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από όσα πραγματικά θέλεις ή χρειάζεσαι. Ειδικά αν έχεις οικογένεια, είναι σημαντικό να ετοιμάζεις εσύ τα γεύματά σου, για να προσέχεις τόσο αυτούς όσο και τον ίδιο σου τον εαυτό. Οφείλεις, ωστόσο, να μαγειρεύεις τα δικά σου «διαιτητικά» φαγητά, και όχι να τρως αναγκαστικά ό,τι και οι υπόλοιποι επειδή… δεν προλαβαίνεις.

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30