FOOD
5 λόγοι για να βάλεις το (μονοακόρεστο) λίπος στη διατροφή σου
Έχει και τα καλά του!
Όλοι γνωρίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του λίπους στη διατροφή μας, όμως παραβλέπουμε τα θετικά στοιχεία του. Πιο συγκεκριμένα, το μονοακόρεστο λίπος έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες που ίσως αγνοούμε:
1. Μας δίνει περισσότερη αντοχή Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι αθλητές που συμπλήρωσαν τη διατροφή τους με ακόρεστα λιπαρά στη μορφή φιστικιών επί 1 μήνα, είχαν μεγαλύτερη αντοχή κατά τη προπόνησή τους σε σχέση με τους αθλητές που δεν κατανάλωσαν φιστίκια.
2. Βοηθάει στη σκέψη Ιταλική έρευνα έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον 75 γραμμάρια μονοακόρεστου λίπους ημερησίως είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ γνωσιακής ικανότητας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι όσο μεγαλώνουμε, οι νευρώνες του εγκεφάλου απαιτούν περισσότερα μονοκόρεστα λιπαρά οξέα ώστε οι μεμβράνες να διατηρούνται δυνατές.
3. Αδυνατίζει Έρευνα του ιατρικού κέντρου Brigham and Women’s Hospital έδειξε ότι, μεταξύ 2 ομάδων ατόμων που έχασαν κατά μέσο όρο 5 κιλά, αυτοί που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες μονοακόρεστου λίπους δεν είχαν ξαναπάρει αυτά τα κιλά μετά από 18 μήνες, ενώ ανέφεραν πως δεν είχαν την αίσθηση ότι έκαναν δίαιτα.
4. Δυναμώνει την καρδιά Άτομα που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες μονοκόρεστου λίπους έχουν χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, κατά 14% και 13% αντίστοιχα.
5. Συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών Η παρουσία του λίπους είναι απαραίτητη για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E και Κ. Ωστόσο, ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν υπάρχει λίπος στο γεύμα μας, απορροφάμε και περισσότερα καροτινοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα μάτια και την καρδιά, ενώ «θωρακίζουν» την επιδερμίδα απέναντι στον ήλιο. Μάλιστα, ερευνητές του Πανεπιστήμιου Αϊόβα Στέιτ διαπίστωσαν ότι όταν καταναλώνουμε λαχανικά χωρίς λίπος, δεν απορροφάμε καθόλου καροτινοειδή.
Πού θα το βρεις: Η κυριότερη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών είναι το ελαιόλαδο. Επίσης, μικρότερες ποσότητες περιέχονται στα σπορέλαια (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο κλπ.), στο αβοκάντο, στο σουσάμι, στο ταχίνι, στα αμύγδαλα, στα αράπικα φιστίκια και στα καρύδια.
SELECTIONS
- Τα μαλλιά μας τώρα έχουν ταυτότητα!
- Η Zendaya έλαμψε στην πρεμιέρα της νέας της ταινίας μέσα σε μια ξεχωριστή δημιουργία Ελληνίδας δημιουργού
- Η Margot Robbie υιοθετεί το πιο trendy κούρεμα της χρονιάς και τώρα θέλουμε να αποκτήσουμε κι εμείς bob
- Η ρουτίνα ομορφιάς της Jennifer Garner, που είχε γενέθλια στις 17 Απριλίου