ΑΥΤΟΙ είναι οι 3 παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση του αλκοόλ - AllYou.gr

Search

ΑΥΤΟΙ είναι οι 3 παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση του αλκοόλ

Απόψε, πιες... διαβασμένη! 

31 Δεκεμβρίου 2015

Το αλκοόλ δεν θα μπορούσε να λείπει από το γιορτινό τραπέζι. Κι αυτό γιατί -σε μέτριες ποσότητες- όχι μόνο είναι ωφέλιμο για την υγεία, αλλά μας χαλαρώνει και μας κάνει πιο κοινωνικούς. Ωστόσο, πριν σπεύσεις να γεμίσεις το ποτήρι σου, μάθε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση του.

1. Φύλο: Το αλκοόλ επιδρά πιο γρήγορα στις γυναίκες. Αυτό οφείλεται στο ένζυμο αλκοολική αφυδρογονάση, η οποία ευθύνεται για το μεταβολισμό του αλκοόλ. Οι γυναίκες παράγουν λιγότερη ποσότητα του συγκεκριμένου ένζυμου, με αποτέλεσμα να καταλήγει περισσότερο οινόπνευμα στο αίμα. 

2. Τροφή: Μην πίνεις με άδειο στομάχι. Κι αυτό γιατί, ο ρυθμός με τον οποίο απορροφάται το οινόπνευμα από τον οργανισμό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα αδειάζει το στομάχι. Όταν το στομάχι περιέχει ήδη τροφή, αδειάζει και πιο αργά.

3. Χρόνος: Όταν πίνεις αργά, το αλκοόλ δεν σε επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο οργανισμός έχει την δυνατότητα να μεταβολίσει μισό ποτήρι αλκοόλ  κάθε μία με μιάμιση ώρα. Αν ξεπεράσεις αυτό το ρυθμό, τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα ανεβαίνουν και έχεις συμπτώματα μέθης. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!