Αλλεργία στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα; Κι όμως, γίνεται! - AllYou.gr

Search

Αλλεργία στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα; Κι όμως, γίνεται!

Τι να κάνεις αν την... πάτησες. 

28 Δεκεμβρίου 2015
Συντάκτης : Μαρία Μυλωνά

Μετά από το πλουσιοπάροχο γιορτινό γεύμα, επιλέγεις μερικά από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες που «λιγουρευόσουν» από την αρχή της βραδιάς. Την ώρα που απολαμβάνεις τα αντιπροσωπευτικά αυτά γλυκίσματα των Χριστουγέννων, σε πιάνει βήχας και ξαφνικά νιώθεις ότι πρήζεται το πρόσωπό σου. Κοιτάζεσαι στον καθρέφτη ταραγμένη και διαπιστώνεις ότι εμφανίσες και εξανθήματα στο πρόσωπο.    

Τι σου συμβαίνει; Πιθανότατα εκδήλωσες συμπτώματα τροφικής αλλεργίας, πράγμα που με απλά λόγια σημαίνει ότι σε πείραξαν τα συγκεκριμένα γλυκά. Αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε τροφή, συνήθως όμως, για την περίοδο των εορτών ενοχοποιούνται κυρίως οι ξηροί καρποί, όπως π.χ τα αμύγδαλα που έχουν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, η γέμιση της γαλοπούλας ή τα φιστίκια με τα οποία συνοδεύεις το ποτό σου.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που συνοδεύουν μια τροφική αλλεργική αντίδραση είναι η φαγούρα (κνησμός) και η ερυθρότητα του δέρματος, το πρήξιμο στη γλώσσα ή τα χείλια, η δύσπνοια ενώ μπορεί ακόμη να νιώθεις ζάλη ή να έχεις υπόταση. Στην καλύτερη περίπτωση, τα συμπτώματα περιορίζονται στην περιοχή του κεφαλιού, με πρήξιμο στα χείλια ή τη γλώσσα και φαγούρα.

Τι μπορείς να κάνεις:

* Ανακάλυψε άμεσα την ένοχη τροφή και απόφυγέ την. Σε αυτό θα σε βοηθήσει ο αλλεργιολόγος, ο οποίος θα σε υποβάλει σε ειδικά δερματικά τεστ. 

* Αν η αλλεργική αντίδραση είναι περιορισμένη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια αντιισταμινική αλοιφή για να αντιμετωπίσεις τον κνησμό. 

* Αν τα φαινόμενα είναι πιο έντονα, μπορείς να πάρεις αντιισταμινικό από το στόμα και χάπι κορτιζόνης, αφού πρώτα επικοινωνήσεις με το γιατρό σου. 

* Αν τα συμπτώματα είναι έντονα, δεν υποχωρούν αλλά γενικεύονται και ειδικά αν αφορούν και άλλα συστήματα του οργανισμού (καρδιαγγειακό, αναπνευστικό π.χ. έχετε έντονη δύσπνοια ), θα πρέπει να μεταφερθείς σε νοσοκομείο για να προλάβεις το ενδεχόμενο αλλεργικού σοκ. Συνήθως, απαιτείται ένεση αδρεναλίνης. 

* Αν γνωρίζεις ότι είσαι αλλεργική σε κάποια τροφή, όταν είσαι καλεσμένη ή έχεις βγει έξω για φαγητό, μη διστάσεις να ρωτήσεις τι περιέχουν τα τρόφιμα που δοκιμάζεις (λ.χ. η γέμιση της γαλοπούλας). Ακολούθησε το allyou στο Instagram!