Skip to main content

FOOD

Post-christmas blues: ΑΥΤΕΣ οι τροφές θα σε κάνουν να (ξανα)χαμογελάσεις

Χριστουγεννιάτικες διακοπές τέλος; Όχι πια δάκρυα!


Φύλλις Νικολάου

Είναι πράγματι η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου (εντάξει, την βάζουμε δίπλα στις καλοκαιρινές διακοπές) αλλά σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι όταν σβήνουν τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και εξαφανιστεί και ο τελευταίος κουραμπιές, τα κέφια σου σαν να παίρνουν την κάτω βόλτα. Για να ξεφύγεις από τις γκρίζες μέρες που... έρχονται, εμείς σου προτείνουμε να ανοίξεις το ψυγείο σου. Γιατί; Η επανάσταση στη μελαγχολία που συνοδεύει το τέλος των γιορτών περνάει από το στομάχι σου. 

Μύρτιλλα: Κι όμως τα μύρτιλλα φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί ενισχυτές της καλής (μας) διάθεσης. Κι αυτό γιατί περιέχουν ένα αμινοξύ με την ονομασία τυροσίνη το οποίο συμβάλλει στην παραγωτή της ντομαπίνης. Τι σχέση έχει αυτό με τις... μαύρες σου; Η ντομαπίνη είναι γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους ως η ορμόνη της ευφορίας και της απόλαυσης, γεγονός που κάνει από σήμερα τα μύρτιλλα απαραίτητο υλικό για τα smoothie, τα γλυκά και το γιαούρτι σου.

Σοκολάτα: Υπάρχει λόγος που η σοκολάτα σε κάνει να νιώθεις τόσο ευτυχισμένη -και αυτός ο λόγος δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι η γεύση της είναι... απλά υπέροχη. Αυτή η «μαύρη» τροφή είναι γεμάτη με χημικές ουσίες, που βοηθούν τον εγκέφαλό σου να απελευθερώσει φενιλεθιλαμίνη, μια ουσία που παράγεται από τον οργανισμό μας όταν είμαστε ερωτευμένοι! Τα καλά νέα είναι ότι δε χρειάζεται να φας μια ολόκληρη σοκολάτα για να νιώσεις ότι πετάς στα ουράνια. Οι ειδικοί διατείνονται ότι μόλις 40 γραμμάρια θα σε βάλουν εγγυημένα στον ευτυχισμένο δρόμο.

Καφές: Αν έχεις συνδέσει την εικόνα της απόλυτης ευτυχίας με μια κούπα καφέ, τότε μάλλον κάτι ξέρεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καφές έχει δράση παρόμοια με εκείνη των μύρτιλλων, ενισχύοντας την απελευθέρωση ντοπαμίνης από τον οργανισμό. Πόσο καφέ χρειάζεσαι για να αρχίσεις να χαμογελάς; Σε σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που καταναλώνουν 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν έως 15% λιγότερες πιθανότητες να... μελαγχολήσουν! 

Πιπεριές: Κι όμως, οι πιπεριές –και ακόμα περισσότερο οι καυτερές– μας κάνουν χαρούμενους Με ποιον τρόπο; Ανεβάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα και συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης και κατεχολαμινών, οι οποίες, με τη σειρά τους, βελτιώνουν τη διάθεση και ανεβάζουν την ενέργειά μας στα ύψη. Όσο για τη δόση που θα σου φέρει την ευτυχία; Οι επιστήμονες διατείνονται ότι μια πιπεριά την ημέρα, την κατάθλιψη την κάνει πέρα! 

Κολοκυθόσποροι: Πέρα από διασκεδαστική συνήθεια για να περνάς την ώρα σου, οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο και τρυπτοφάνη, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στην παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης που μας χαλαρώνει, μας ηρεμεί και μας φτιάχνει τη διάθεση. Μια χούφτα μάλιστα πριν πέσεις για ύπνο θα σε βοηθήσει να κάνεις όνειρα γλυκά.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός