ΑΥΤΕΣ είναι οι τροφές που... ταράζουν τον ύπνο σου - AllYou.gr

Search

ΑΥΤΕΣ είναι οι τροφές που... ταράζουν τον ύπνο σου

Όχι, δεν αναφερόμαστε στον καφέ! 

01 Φεβρουαρίου 2016

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine, φαίνεται ότι η χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών και η υψηλότερη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης, συνδέονται με ελαφρύτερο, λιγότερο τονωτικό και πιο διαταραγμένο ύπνο.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 26 ενήλικες ηλικίας 35 ετών, κατά μέσο όρο. Οι εθελοντές παρέμειναν για 9 ώρες στο κρεβάτι –από τις 10 μ.μ. έως τις 7 π.μ.- για 5 συνεχόμενα βράδια. Η μέση διάρκεια ύπνου ήταν 7 ώρες και 35 λεπτά ανά βράδυ, ενώ κατά τη διάρκεια της μελέτης αξιολογήθηκαν δείκτες που σχετίζονται με την ποιότητα ύπνου, με χρήση κατάλληλων μεθόδων. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν το 3ο βραδύ, μετά από 3 ημέρες ελεγχόμενης πρόσληψης τροφής και το 5ο βράδυ, μετά από μία ημέρα ελεύθερης κατανάλωσης τροφής.

Συνολικά, η υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών φάνηκε να σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου βραδέων κυμάτων, που θεωρείται ως η βαθύτερη μορφή ύπνου. Αντίθετα, η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών συνδέθηκε με μικρότερη διάρκεια ύπνου βραδέων κυμάτων, ενώ η υψηλότερη κατανάλωση ζάχαρης φάνηκε να οδηγεί σε συχνότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε πως οι εθελοντές αποκοιμούνταν πιο γρήγορα εάν είχαν καταναλώσει ένα ισορροπημένο γεύμα, με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνη, το οποίο είχε σχεδιαστεί από διαιτολόγο, σε σύγκριση με την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων δικής τους επιλογής.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση της κατανάλωσης τροφίμων διαφορετικής σύστασης, στην ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, τα παρόντα ευρήματα δείχνουν πως ορισμένες συστάσεις για αλλαγές στη διαιτητική πρόσληψη θα μπορούσαν ίσων να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ποιότητας ύπνου σε άτομα που εμφανίζουν διαταραγμένο ύπνο.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΣΠΙΤΙ

Αυτό το κρεβάτι είναι μόνο για το κινητό σου

Εσύ έχεις ένα αναπαυτικό στρώμα να ξεκουραστείς τη νύχτα. Το κινητό σου;
ΠΑΙΔΙ

Υπάρχει οστεοπόρωση στα παιδιά;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη χαμηλή οστική πυκνότητα-μάζα στα παιδιά.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έτσι θα κρατήσεις φρέσκα τα κομμένα φρούτα

'Ενα απλό τρικ για να παρατείνεις τη ζωή των αγαπημένων φρούτων που έχεις ήδη κόψει!
FASHION NEWS
BEAUTY NEWS

Τα 10 καλύτερα hairstyles από το φαντασμαγορικό show της Victoria's Secret

Όταν ζηλέψαμε τα αψεγάδιαστα χτενίσματα που είχαν τα "αγγελάκια"...
SEX

Γιατί εκείνος μπορεί να κάνει σεξ μετά από το τσακωμό;

Νέα αμερικανική έρευνα εξηγεί γιατί η ερωτική διάθεσή του συντρόφου σου δεν κλωνίζεται από κανένα –μικρό ή μεγάλο– καβγά.