ΑΥΤΕΣ είναι οι τροφές που... ταράζουν τον ύπνο σου - AllYou.gr

Search

ΑΥΤΕΣ είναι οι τροφές που... ταράζουν τον ύπνο σου

Όχι, δεν αναφερόμαστε στον καφέ! 

01 Φεβρουαρίου 2016

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine, φαίνεται ότι η χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών και η υψηλότερη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης, συνδέονται με ελαφρύτερο, λιγότερο τονωτικό και πιο διαταραγμένο ύπνο.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 26 ενήλικες ηλικίας 35 ετών, κατά μέσο όρο. Οι εθελοντές παρέμειναν για 9 ώρες στο κρεβάτι –από τις 10 μ.μ. έως τις 7 π.μ.- για 5 συνεχόμενα βράδια. Η μέση διάρκεια ύπνου ήταν 7 ώρες και 35 λεπτά ανά βράδυ, ενώ κατά τη διάρκεια της μελέτης αξιολογήθηκαν δείκτες που σχετίζονται με την ποιότητα ύπνου, με χρήση κατάλληλων μεθόδων. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν το 3ο βραδύ, μετά από 3 ημέρες ελεγχόμενης πρόσληψης τροφής και το 5ο βράδυ, μετά από μία ημέρα ελεύθερης κατανάλωσης τροφής.

Συνολικά, η υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών φάνηκε να σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου βραδέων κυμάτων, που θεωρείται ως η βαθύτερη μορφή ύπνου. Αντίθετα, η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών συνδέθηκε με μικρότερη διάρκεια ύπνου βραδέων κυμάτων, ενώ η υψηλότερη κατανάλωση ζάχαρης φάνηκε να οδηγεί σε συχνότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε πως οι εθελοντές αποκοιμούνταν πιο γρήγορα εάν είχαν καταναλώσει ένα ισορροπημένο γεύμα, με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνη, το οποίο είχε σχεδιαστεί από διαιτολόγο, σε σύγκριση με την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων δικής τους επιλογής.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση της κατανάλωσης τροφίμων διαφορετικής σύστασης, στην ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, τα παρόντα ευρήματα δείχνουν πως ορισμένες συστάσεις για αλλαγές στη διαιτητική πρόσληψη θα μπορούσαν ίσων να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ποιότητας ύπνου σε άτομα που εμφανίζουν διαταραγμένο ύπνο.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΠΑΙΔΙ

Ο μπόμπιρας με σύνδρομο Down που ευαισθητοποιεί με τις υπέροχες πόζες του

Μια μαμά πήρε το "όχι" ως πρόκληση και έβαλε στόχο να αφυπνίσει σχετικά με τον αποκλεισμό των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τις διαφημίσεις.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά πρέπει να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού;

Ώρα να σου λυθεί η απορία και να ξέρεις αν πρέπει υπάρχουν λόγοι να αφήσεις κάτω το ποτήρι.
FASHION TRENDS

5 τρόποι να συμπεριλάβεις το κέντημα στις εμφανίσεις σου

Τα κεντήματα δεν είναι μόνο για τις γιαγιάδες και να οι αποδείξεις!
BEAUTY TIPS

3 πολύτιμα hacks μακιγιάζ που είδαμε στο Pinterest

Η κοινωνική πλατφόρμα που λατρεύουμε, μας δείχνει πώς να κάνουμε το μακιγιάζ μας πιο γρήγορο!
ΣΧΕΣΕΙΣ

Ποιες μέρες του κύκλου σου σε βοηθούν να πεις αντίο στη single ζωή

Οι μέρες που είναι ευνοϊκές και αυτή που πρέπει οπωσδήποτε να μείνεις μακρυά από το αγόρι που σου αρέσει.
ΜΟΔΑ

Eυαισθητοποίησε για τον καρκίνο του μαστού μέσα από την εμφάνιση σου!

Μπορείς με ένα ντύσιμο ή αξεσουάρ, να θυμίσεις πόσο σημαντική είναι η πρόληψη.