Παχυσαρκία: Για όλα φταίει (κυρίως) ΑΥΤΟ το γονίδιο - AllYou.gr

Search

Παχυσαρκία: Για όλα φταίει (κυρίως) ΑΥΤΟ το γονίδιο

Και υπάρχει εξέταση που το ανιχνεύει! 

31 Ιανουαρίου 2016

Μόλις πριν από λίγους μήνες οι επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο- “κλειδί” που συνδέεται με την παχυσαρκία. Αν και οι ερευνητές γνώριζαν ήδη από το ότι υπάρχει ένα γονίδιο, που ονομάζεται FTO, το οποίο σχετίζεται με την παχυσαρκία, δεν μπορούσαν να βρουν με ποιον τρόπο συνδέεται με τη νόσο και και πως σχετιζόταν με την όρεξη.

Τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μία μετάλλαξη αυτού του γονιδίου μπορεί να οδηγήσει την ενέργεια από το φαγητό να αποθηκεύεται στο σώμα ως λίπος, αντί να καταναλώνεται, γεγονός που ανοίγει δυνητικά το δρόμο για την παραγωγή φαρμάκου που θα μπορούσε να καταπολεμήσει τη νόσο.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η παχυσαρκία συνδέεται με μεταλλάξεις σε περισσότερα από 41 γονίδια, που εμπλέκονται στην ρύθμιση της όρεξης και του μεταβολισμού. Ωστόσο, την πιο σημαντική επίδραση ασκεί το FTO. Όσοι φέρουν μεταλλάξεις του συγκεκριμένου γονιδίου έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) 1,2 – 1,5 φορές υψηλότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Άτομα που φέρουν ένα ζεύγος του γονιδίου έχουν 3-4 κιλά παραπάνω ενώ με δύο μεταλλαγμένα αντίγραφά του, το βάρος τους είναι αυξημένο κατά 7 κιλά παραπάνω έναντι του πληθυσμού ελέγχου. Επιπλέον διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας σε σύγκριση με όσους δεν φέρουν κανένα αντίγραφο.

Υπάρχει εξέταση

Η ανίχνευση της μετάλλαξης μπορεί να γίνει. Ο ειδικός λαμβάνει μία σταγόνα ξηρού αίματος σε ειδικές καρτέλες και βλέπει τη γονιδιακή εικόνα του εξεταζόμενου. Μία σοβαρή ένδειξη που πρέπει να οδηγήσει κάποιον στην απόφαση να κάνει το τεστ DNA είναι η δυσκολία απώλειας βάρους πέρα από ένα συγκεκριμένο σημείο και η γρήγορη επαναπρόσληψη βάρους μετά από διατροφή.

Σύμφωνα με μελέτες (The American Journal of Clinical Nutrition, 2014), μια δίαιτα θερμιδική (θερμίδες που προσαρμόζονται κατάλληλα σε κάθε περίπτωση) και υψηλή σε πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει την όρεξη, να σαμποτάρει δηλαδή μέχρι ένα βαθμό τις επιπτώσεις του γονιδίου FTO. Ωστόσο η διατροφή πρέπει να προτείνεται από ειδικό, γιατί μια αποκλειστικά πρωτεϊνική δίαιτα δεν ενδείκνυται.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΕΓΩ

Ποια όνειρα μαρτυρούν ότι είσαι στρεσαρισμένη

Οι ειδικοί μας αποκαλύπτουν πέντε συνηθισμένα σενάρια που αποτελούν ενδείξεις άγχους.
FASHION NEWS

Το φετινό γούρι του οίκου Zolotas έχει κάτι από Οδύσσεια

Η Calypso σε καλεί να υποδεχτείς τη νέα χρονιά κάνοντας το δικό σου εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης.
ΟΜΟΡΦΙΑ

5 ατάκες της Coco Chanel που μπορείς να διαβάζεις κάθε πρωί

Σοφά λόγια της γνωστής σχεδιάστριας. Μήπως να την ακούσεις;
ΣΧΕΣΕΙΣ

4 πράγματα που μάλλον δε θα αλλάξει για χάρη σου

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα, δείχνει ποια "θέλω" σου μπορούν να σας οδηγήσουν στο χωρισμό.
ΥΓΕΙΑ

4 συνήθειες που σε οχυρώνουν απέναντι στον καρκίνο του μαστού

Η πρόληψη σώζει ζωές, το ξέρεις. Ώρα να το κάνεις πράξη.
FASHION TRENDS

Έτσι θα φορέσεις άψογα το πορτοκαλί φέτος το Φθινόπωρο

Το στιλιστικό τρικ που θα αναδείξει όλα τα πορτοκαλί ρούχα σου!