Skip to main content

FOOD

Αυτός είναι ο ΠΙΟ εύκολος τρόπος για να χάσεις βάρος

Τι πρέπει να αλλάξεις στη ζωή σου (και ΟΧΙ αυτό που φαντάζεσαι);  


Μαρία Μυλωνά

Για να χάσεις βάρος... άλλαξε σερβίτσια! Αυτό τουλάχιστον προτείνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the Association for Consumer Research, σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως η χρήση μικρότερων πιάτων μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της πρόσληψης τροφής.

Περισσότερες από 50 μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση του μεγέθους του πιάτου στην ενεργειακή πρόσληψη, καταλήγοντας σε αντικρουόμενα αποτελέσματα. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 56 μελετών συνολικά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η χρήση μικρότερων πιάτων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της κατανάλωσης τροφής σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ειδικότερα, η μείωση του μεγέθους του πιάτου στο μισό, βρέθηκε να οδηγεί σε 30% χαμηλότερη ποσότητα κατανάλωσης τροφής, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, οι ερευνητές ταυτοποίησαν δύο παράγοντες, οι οποίοι φαίνεται πως ενισχύουν το όφελος. Έτσι, βρέθηκε ότι η χρήση μικρότερου πιάτου λειτουργεί καλύτερα πρώτον, όταν το άτομο σερβίρεται μόνο του και δεύτερον, όταν δε γνωρίζει πως η πρόσληψη τροφής του παρακολουθείται, όπως συμβαίνει σε πολλές μελέτες σε εργαστήρια τροφίμων.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι μια απλή αλλαγή στο μέγεθος του πιάτου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας φαγητού που καταναλώνει το άτομο, σε περιπτώσεις όπου σερβίρεται μόνο του, όπως σε οικογενειακά τραπέζια ή σε μπουφέ.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.