Skip to main content

FOOD

Οι τροφές που νικούν το κρυολόγημα

Οι τροφές που χρειάζεσαι για να περάσει γρήγορα το κρυολόγημα...


Μαρία Μυλωνά

Ωμέγα 3: Τα Ω3 λιπαρά έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και η καλύτερη πηγή Ω3 λιπαρών είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά και ο λιναρόσπορος Έχει αποδειχθεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να καταπολεμήσουν το κρυολόγημα σε πολλές περιπτώσεις.

Εσπεριδοειδή: Αν θέλεις βιταμίνη C πήγαινε κατευθείαν στην πηγή. Αν φας ολόκληρο το πορτοκάλι ή το γκρέϊπφρουτ και δεν πιεις μόνο το χυμό τους, θα κερδίσεις επιπλέον και τις φυτικές ίνες που περιέχουν καθώς και τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν. Τη βιταμίνη C θα την βρεις επίσης και σε μερικά πιο απίθανα μέρη όπως είναι το λάχανο και οι κόκκινες πιπεριές.

Ψευδάργυρος: Μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Έτσι, αν αρρωστήσετε, βάλτε στη διατροφή σας οστρακοειδή.

Προβιοτικά: Μπορεί να τα γνωρίζουμε ως απαραίτητο… συνοδευτικό της αντιβίωσης για να αποφύγουμε τις μυκητιάσεις, αλλά τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Αρά, μην ξεχνάτε το γιαούρτι!

Μέλι: Το τέλειο… αντιβηχικό. Δεν είναι τυχαία απαραίτητο συστατικό σε παστίλιες και σιρόπια. Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά, για τρεις ημέρες. Βοηθά στην αντιμετώπιση του χρόνιου βήχα, στο κρυολόγημα και στο να καθαρίσουν τα ιγμόρεια.

Σκόρδο: Εκτός από την πίεση και τη χοληστερίνη, βοηθά επίσης στην πρόληψη αλλά και την υποχώρηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Τζίντζερ: Η ρίζα του τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η πιπερόριζα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να ανακουφίσει το λαιμό από το βήχα, καθώς περιέχει χημικές ουσίες οι οποίες στοχεύουν στους ιούς που προσβάλλουν τη ρινική κοιλότητα. Επιπλέον, η πιπερόριζα βοηθάει στη μείωση του πόνου και του πυρετού, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται ως ήπιο ηρεμιστικό για χαλάρωση. Μούσκεψε φρέσκο τζίντζερ σε νερό που βράζει μέχρι που το νερό να κιτρινίσει και μετά πιες το σαν τσάι με λίγο μέλι. Μπορείς επίσης να την χρησιμοποιήσεις στο αγαπημένο σου πιάτο με κοτόπουλο και έτσι να έχεις δύο σε ένα.

Ζεστό τσάι: Το πράσινο τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, καταπολεμά τις μολύνσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας ταυτόχρονα τη βουλωμένη μύτη από το συνάχι. Το ζεστό τσάι είναι ιδανικό πρωινό ή βραδινό για τις μέρες με κρυολόγημα, συνοδευμένο με κράκερς, φρυγανιές ή τοστ, καθώς αυτό βοηθά στη διαδικασία της πέψης.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

ASK THE EDITOR

5 τονωτικές λοσιόν για ρύθμιση της λιπαρότητας και των ατελειών

Το βήμα που δεν πρέπει να ξεχνάς πριν από το serum και την ενυδατική σου