ΑΥΤΟ είναι το φυτό που προστατεύει τη μνήμη σου - AllYou.gr

Search

ΑΥΤΟ είναι το φυτό που προστατεύει τη μνήμη σου

Με... ονομασία προέλευσης!

18 Φεβρουαρίου 2016

Στην εναρκτήρια ομιλία, του 4ου Συνεδρίου Ελληνικής Εταιρείας Ανοιας, η καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών κα Μάγδα Τσολάκη, ανέφερε ότι μετά από ερευνητική μελέτη που έγινε στο ΑΠΘ, ο κρόκος Κοζάνης, συμβάλλει στην ενίσχυση της μάθησης και της μνήμης.

Ο κρόκος, όπως έχουν δείξει παλαιότερες μελέτες, λόγω της περιεκτικότητας σε κροκίνη και κροκετίνη αναστέλλει τη δράση του ενζύμου ακετυλοχολιστεράση, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και κατά συνέπεια προστατεύει από την Αλτσχάιμερ.

Η αντιοξειδωτική δράση του κρόκου φαίνεται ότι έχει θετική επίδραση στους ασθενείς με αγγειακή άνοια, η οποία σε υψηλό ποσοστό οφείλεται στο οξειδωτικό στρες και συγχρόνως επηρεάζεται από την αθηρωσκληρωτική κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου. Επειδή ο κρόκος έχει βρεθεί ότι ασκεί γενικότερα μια αντιθρομβωτική δράση πιθανό έχει ευνοϊκή δράση και στην αγγειακή άνοια. Ο κρόκος μπορεί να έχει μια πρακτική εφαρμογή στη βελτίωση της κατάστασης των αρρώστων που πάσχουν από αγγειακή άνοια ή αλτσχάιμερ.

Ο Kρόκος ο ήμερος (Crocus sativus L.) ή ζαφορά ή σαφράν/ι, στην Ελλάδα καλλιεργείται στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στο νομό της Κοζάνης, πιο συγκεκριμένα στο χωριό Κρόκος και σ’ άλλα δέκα μικρότερα χωριά. Είναι βέβαιο ότι το όνομα του χωριού Κρόκος προέρχεται από το φυτό.

Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο.

Πηγή: http://www.iatrikanea.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!