Skip to main content

FOOD

Τελικά, πόσα μήλα την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα;

ΤΟΣΑ φρούτα πρέπει να τρως καθημερινά! 


Μαρία Μυλωνά

Τα φρούτα συνθέτουν μια ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, γι’ αυτό και θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιο μικρών και μεγάλων σε καθημερινή βάση.

Η συστηματική κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί από τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία με πλήθος ευεργετικών δράσεων, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Ειδικότερα, τα φρούτα προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά, βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, συμμετέχουν στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ παράλληλα μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό «σύμμαχο» στην προσπάθεια ρύθμισης του σωματικού βάρους.

Πόσα φρούτα θα πρέπει όμως να καταναλώνουν οι ενήλικες; Σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών, προτείνεται η καθημερινή κατανάλωση 3 μερίδων φρούτων εποχής. Ενδεικτικά, ως μια μερίδα φρούτου ορίζεται ένα μέτριο φρούτο, όπως μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μπανάνα ή ροδάκινο, δύο μικρά φρούτα, όπως ακτινίδιο, βερίκοκο ή μανταρίνι, περίπου ένα φλιτζάνι φρούτων όπως φράουλες, κεράσια ή σταφύλι, μία λεπτή φέτα καρπούζι ή πεπόνι, καθώς και μισό φλιτζάνι/ποτήρι φυσικός χυμός φρούτων (125 ml). 

Ακόμη, είναι σημαντικό οι καταναλωτές να επιλέγουν ποικιλία φρούτων διαφορετικών χρωμάτων κάθε ημέρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσληψη των διαφόρων θρεπτικών συστατικών που έχει να προσφέρει κάθε χρωματική ομάδα. Τέλος, τονίζεται πως είναι καλό να επιλέγονται ολόκληρα φρούτα έναντι των χυμών, καθώς προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες, προκαλούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και περιέχουν αναλογικά λιγότερες θερμίδες.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.