Skip to main content

FOOD

Από ΑΥΤΟ κινδυνεύεις αν παρακολουθείς τηλεόραση έστω και 1 επιπλέον ώρα την ημέρα

Σήκω ΤΩΡΑ! 


Μαρία Μυλωνά

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη μελέτη του Διαβήτη, κάθε επιπλέον ώρα που αφιερώνεται καθημερινά σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση τηλεόρασης, συνδέεται με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη κατά 22%.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 2.497 εθελοντές, ηλικίας 60 ετών κατά μέσο όρο, από τους οποίους ζητήθηκε να φορούν συσκευές καταγραφής των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας για 8 συνεχόμενες ημέρες και 24 ώρες ανά ημέρα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν το συνολικό καθιστικό χρόνο ανά ημέρα, το σύνολο των διακοπών του καθιστικού χρόνου, τον αριθμό των παρατεταμένων διαστημάτων καθιστικού χρόνου (δηλαδή πάνω από 30 λεπτά), καθώς και τη μέση διάρκεια των διαστημάτων αυτών. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη.

Συνολικά, οι εθελοντές που εμφάνιζαν σακχαρώδη διαβήτη φάνηκαν να αφιερώνουν 26 λεπτά παραπάνω σε καθιστικές δραστηριότητες ανά ημέρα, συγκριτικά με όσους ήταν υγιείς ή παρουσίαζαν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη. Παράλληλα, κάθε επιπλέον ώρα καθιστικού χρόνου βρέθηκε να συνδέεται με 22% υψηλότερη πιθανότητα παρουσίας της νόσου.

Αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει τον καθορισμό σχέσης αιτίας και αποτελέσματος, εν τούτοις, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα δείχνουν ότι ο καθιστικός χρόνος ενδεχομένως να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και συνεπώς θα πρέπει να συνυπολογίζεται στο σχεδιασμό στρατηγικών για την πρόληψή του.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός