Προδιαβήτης: ΑΥΤΟ το όργανο "απειλεί" - AllYou.gr

Search

Προδιαβήτης: ΑΥΤΟ το όργανο "απειλεί"

Θέλει προσοχή! 

01 Μαρτίου 2016

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση νεφρικής νόσου, καθώς εκτιμάται ότι περίπου το 30% των ασθενών με διαβήτη τύπου Ι και ποσοστό 10-40% των ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ θα εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια.

Ωστόσο, νέα μελέτη δείχνει πως ακόμη και πριν τη διάγνωση διαβήτη, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενδεχομένως να προκαλούν βλάβες στη νεφρική λειτουργία.

Στη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Kidney Disease, συμμετείχαν συνολικά 1.300 εθελοντές ηλικίας 50-62, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για διάστημα 5,6 χρόνων, κατά μέσο όρο. Από αυτούς, 595 διαγνώστηκαν με προδιαβήτη κατά την έναρξη της μελέτης.

Λαμβάνοντας υπόψιν διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής καθώς και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι ασθενείς με προδιαβήτη παρουσίασαν συμπτώματα που συνδέονται με πρόωρη βλάβη της νεφρικής λειτουργίας, όπως είναι τα αυξημένα επίπεδα αλβουμίνης στα ούρα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, προηγούμενες μελέτες δεν κατάφεραν να δείξουν πως ο προδιαβήτης συνδέεται με νεφρική βλάβη. Ωστόσο, στην παρούσα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν πιο ακριβείς μέθοδοι για την αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση που θα πρέπει να αποτελεί στόχο για έγκαιρες παρεμβάσεις αλλαγής στις συνήθειες διατροφής και άσκησης, με στόχο την πρόληψη της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά του σεξισμού

Η μειωτική συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες, «καλύπτει» ψυχικές ανισορροπίες, υποστηρίζουν Αμερικανοί ειδικοί.
ΜΟΔΑ

Aυτές είναι οι καλύτερες μίνι τσάντες της αγοράς

Όσο πιο μικρές, τόσο το καλύτερο!
BEAUTY TIPS

5 tips για τέλειες μπούκλες

Έτσι θα διατηρήσεις τις μπούκλες σου άψογες πρωί-βράδυ!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τροφές που είναι καλύτερο να τρως με τη φλούδα

Ξύσε (την), φάε και κερδίσε, τονίζουν οι διατροφολόγοι.
ΕΓΩ

Γιατί δεν πρέπει να μιλάς στον προϊστάμενό σου για το στρες

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τη γκρίζα ζώνη στη σχέση σου με το αφεντικό σου.
FASHION TRENDS

5 χρωματικοί συνδυασμοί για να δοκιμάσεις τώρα

Τα αντίθετα έλκονται να ξέρεις…