FOOD
«Λατρεύω το τσάι, αλλά έχω ακούσει ότι εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου. Ισχύει;»
Μύθος ή αλήθεια; Από σήμερα (θα) ξέρεις!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που πίνουν τσάι και ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου. Ωστόσο, άτομα που έχουν χαμηλό σίδηρο, καθώς επίσης κι εκείνα που ανήκουν στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» (βλ. γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έφηβοι, παιδιά), συστήνεται να αποφεύγουν την κατανάλωση τσαγιού μαζί με το φαγητό και να αποφεύγουν να απολαμβάνουν το συγκεκριμένο ρόφημα τουλάχιστον πριν περάσει μία ώρα από το γεύμα τους.
Σε κάθε περίπτωση όμως, κι ανεξάρτητα από το αν σου αρέσει το τσάι ή όχι, η απορρόφηση του σιδήρου από τις φυτικές τροφές μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί αν η κατανάλωσή τους συνδυαστεί με τροφές ή ροφήματα πλούσια σε βιταμίνη C (π.χ. πιπεριές, ντομάτα, λεμόνι, πορτοκάλι), β-καροτένιο (π.χ. καρότα) και μηλικό οξύ (π.χ. λευκό κρασί).