Skip to main content

FOOD

Σώσε τα οστά σου... νόστιμα

ΑΥΤΗ είναι η κατάλληλη διατροφή για να τα καταφέρεις!


Μαρία Μυλωνά

Έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεφρά και δρα προστατευτικά ενάντια σε ποικίλες μορφές καρκίνου, στην κατάθλιψη και σε αυτοάνοσα νοσήματα.

Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να προσθέσει στην ήδη μακρά λίστα την αυξημένη προστασία των οστών και το μειωμένο κίνδυνο κατάγματος.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, η μεσογειακή διατροφή συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων, τουλάχιστον στο γυναικείο πληθυσμό.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από την έρευνα Women’s Health Initiative, η οποία περιελάμβανε τρεις κλινικές μελέτες και μία μελέτη παρατήρησης που ξεκίνησε το 1991 από τα Αμερικανικά Ινστιτούτα υγείας (ΝΙΗ) με στόχο την αξιολόγηση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Τα στοιχεία αφορούσαν περισσότερες από 90.000 υγιείς γυναίκες από τις ΗΠΑ ηλικίας 51-79 ετών και κάλυπταν διάστημα 16 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές τους συνήθειες και την υγεία των οστών τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον αριθμό καταγμάτων ισχίου που καταγράφηκαν κατά τη 16ετία.

Καταγράφηκαν συνολικά 2.121 περιστατικά κατάγματος ισχίου. Μελετώντας τις διαγνώσεις με γνώμονα τις διατροφικές συνήθειες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που ακολουθούσαν αυστηρά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής ήταν και αυτές που κινδύνευαν λιγότερο να πάθουν κάταγμα.

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα υγιεινό και ισορροπημένο πλάνο που βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση φρέσκων προϊόντων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, με έμφαση στο ψάρι και το θρεπτικό ελαιόλαδο.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30