"Κάνω δίαιτα. Τι ώρα πρέπει να καταναλώνω το τελευταίο μου γεύμα;" - AllYou.gr

Search

"Κάνω δίαιτα. Τι ώρα πρέπει να καταναλώνω το τελευταίο μου γεύμα;"

Σου λύνουμε την... αιώνια απορία!

27 Απριλίου 2016

Η άποψη ότι «το βραδινό φαγητό παχαίνει» αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους, με αποτέλεσμα πολλά άτομα που ξεκινούν δίαιτα απώλειας βάρους να θεωρούν ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν βραδινό γεύμα ή ότι αυτό θα πρέπει να μοιάζει περισσότερο με σνακ, περιλαμβάνοντας επιλογές όπως ένα γιαούρτι, ένα τοστ ή ένα φρούτο.

Στην πραγματικότητα, ούτε το δείπνο ούτε η ώρα κατανάλωσής του πρόκειται να καθορίσουν εάν κανείς θα χάσει ή θα πάρει βάρος. Για αυτό, είναι «υπεύθυνο» το ισοζύγιο ενέργειας, η διαφορά δηλαδή μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνουμε συνολικά μέσα στην ημέρα κι εκείνων που δαπανάμε για τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και τη σωματική μας δραστηριότητα. Έτσι, όταν η διαφορά αυτή είναι μηδενική, το βάρος παραμένει σταθερό, ενώ όταν υπερισχύει η μία ή η άλλη συνιστώσα, τότε έχουμε αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους.

Γενικά, είναι προτιμότερο να καταναλώνει κανείς το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας το μεσημέρι, καθώς οι ώρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι τον ύπνο μπορούν να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για αύξηση της ενεργειακής δαπάνης. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που οι υποχρεώσεις της ημέρας δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, ένας κατάλληλος προγραμματισμός του συνόλου των γευμάτων –στον οποίο θα περιλαμβάνεται και το βραδινό γεύμα- μπορεί να οδηγήσει σε συνολική πρόσληψη τόσων θερμίδων όσων χρειάζεται το άτομο, ανάλογα με το στόχο βάρους που έχει θέσει. 

Έτσι λοιπόν, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο μετά από το οποίο «απαγορεύεται» η κατανάλωση τροφής για οποιοδήποτε λόγο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό το βραδινό γεύμα να προηγείται του ύπνου τουλάχιστον 2-3 ώρες, ώστε να μεσολαβήσει ο απαραίτητος χρόνος για την πέψη. 

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

STAR STYLE

Οι εμφανίσεις της Michelle Obama που δε γίνεται να ξεχάσουμε

Ενώ η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Αμερικής έχει ξεκινήσει, εμείς κάνουμε μια αναδρομή στις εμφανίσεις της πιο αγαπημένης Πρώτης Κυρίας!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

6 φθινοπωρινές αποχρώσεις μανό που πρέπει να δοκιμάσεις

Μην υποδεχτείς το Φθινόπωρο μόνο στην ντουλάπα σου, αλλά και στα νύχια σου!
ΑΣΚΗΣΗ

3 τρόποι να γυμναστείς παρέα με τον καλό σου

Ναι, μπορείτε να έρθετε πιο κοντά κάνοντας γυμναστική.
FASHION NEWS

O James Franco σκηνοθετεί την Gigi Hadid και το... κάνει σωστά!

Το γνωστό μοντέλο παρουσιάζει την νέα συλλογή της από μπότες, σε συνεργασία με το brand Stuart Weitzman
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

10 φορές που η Heidi Klum πέρασε το Halloween σε άλλο επίπεδο

Μια αναδρομή στις πιο εντυπωσιακές της εμφανίσεις, έτσι για να πάρεις έμπνευση.
ΥΓΕΙΑ

Πως να ξεχωρίσεις τη γρίπη από το κρυολόγημα

Μάθε να διαβάσεις σωστά τα σημάδια όταν τα πρώτα αψού κάνουν την εμφάνιση τους.