"Κάνω δίαιτα. Τι ώρα πρέπει να καταναλώνω το τελευταίο μου γεύμα;" - AllYou.gr

Search

"Κάνω δίαιτα. Τι ώρα πρέπει να καταναλώνω το τελευταίο μου γεύμα;"

Σου λύνουμε την... αιώνια απορία!

27 Απριλίου 2016

Η άποψη ότι «το βραδινό φαγητό παχαίνει» αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους, με αποτέλεσμα πολλά άτομα που ξεκινούν δίαιτα απώλειας βάρους να θεωρούν ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν βραδινό γεύμα ή ότι αυτό θα πρέπει να μοιάζει περισσότερο με σνακ, περιλαμβάνοντας επιλογές όπως ένα γιαούρτι, ένα τοστ ή ένα φρούτο.

Στην πραγματικότητα, ούτε το δείπνο ούτε η ώρα κατανάλωσής του πρόκειται να καθορίσουν εάν κανείς θα χάσει ή θα πάρει βάρος. Για αυτό, είναι «υπεύθυνο» το ισοζύγιο ενέργειας, η διαφορά δηλαδή μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνουμε συνολικά μέσα στην ημέρα κι εκείνων που δαπανάμε για τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και τη σωματική μας δραστηριότητα. Έτσι, όταν η διαφορά αυτή είναι μηδενική, το βάρος παραμένει σταθερό, ενώ όταν υπερισχύει η μία ή η άλλη συνιστώσα, τότε έχουμε αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους.

Γενικά, είναι προτιμότερο να καταναλώνει κανείς το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας το μεσημέρι, καθώς οι ώρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι τον ύπνο μπορούν να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για αύξηση της ενεργειακής δαπάνης. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που οι υποχρεώσεις της ημέρας δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, ένας κατάλληλος προγραμματισμός του συνόλου των γευμάτων –στον οποίο θα περιλαμβάνεται και το βραδινό γεύμα- μπορεί να οδηγήσει σε συνολική πρόσληψη τόσων θερμίδων όσων χρειάζεται το άτομο, ανάλογα με το στόχο βάρους που έχει θέσει. 

Έτσι λοιπόν, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο μετά από το οποίο «απαγορεύεται» η κατανάλωση τροφής για οποιοδήποτε λόγο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό το βραδινό γεύμα να προηγείται του ύπνου τουλάχιστον 2-3 ώρες, ώστε να μεσολαβήσει ο απαραίτητος χρόνος για την πέψη. 

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

STREET STYLE

7 σύνολα για να εμπνευστείς αυτή την εβδομάδα

Πάρε τώρα την εβδομαδιαία δόση έμπνευσης που χρειάζεσαι!
ΑΣΚΗΣΗ

Τα 20 λεπτά που θα «ανάψουν» τον μεταβολισμό σου

Αύξησε τις αθλητικές επιδόσεις σου, χωρίς να χρειαστεί να φτάσεις στα άκρα!
ΕΓΩ

Να γιατί πρέπει να ακούς μουσική στη δουλειά

Νέα έρευνα σού προτείνει να βάζεις πιο συχνά τα ακουστικά σου.
ΑΣΤΡΑ

Oι προβλέψεις της εβδομάδας 5- 11 Δεκεμβρίου

Η Βιργινία Λεούση αναλύει, προβλέπει και συμβουλεύει…
STAR STYLE

5 φορές που η Kate Middleton μας θύμισε την πριγκίπισσα Diana

Να από πού εμπνέεται η Kate για τις εμφανίσεις της!
BEAUTY NEWS

Αυτή η τάση στα μαλλιά έχει κατακλύσει το Pinterest

Εσύ είσαι έτοιμη για να την δοκιμάσεις;