Skip to main content

FOOD

Το μυστικό της μακροζωίας (ίσως) κρύβεται σ' ΑΥΤΟ το συστατικό

Plus, διάβασε σε ποιες τροφές μπορείς να το βρεις! 


Μαρία Μυλωνά

Οι πολυφαινόλες έχουν αναγνωριστεί για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και καθώς είναι τα πλέον διαδεδομένα συστατικά στη δίαιτά μας με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι βιολογικές δράσεις τους έχουν διερευνηθεί από πολλούς ερευνητές.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγές πολυφαινολών. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς και σπόρους, βότανα, προϊόντα κακάο (π.χ. μαύρη σοκολάτα), προϊόντα ολικής άλεσης, τσάι και καφέ, κόκκινο κρασί. 

Πολλά από τα στοιχεία που υποστηρίζουν την προστατευτική δράση των πολυφαινολών ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, προέρχονται από in vitro μελέτες σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων και από μελέτες σε ζώα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποδειχθεί η βιολογική τους συνάφεια και πώς αυτές επιδρούν στην υγεία του ανθρώπου.

Πιστεύεται ότι οι πολυφαινόλες ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση μέσω διάφορων οδών. Μπορεί να βελτιώνουν τη λειτουργικότητα του έσω χιτώνα των αιμοφόρων αγγείων, να αναστέλλουν την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων (προλαμβάνοντας θρόμβους στις αρτηρίες) και να επηρεάζουν με θετικό τρόπο τα λιπίδια του αίματος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μέχρι σήμερα τα στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους είναι πιο περιορισμένα, για αυτό είναι δύσκολο να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Επίσης, πολλές από τις μελέτες που διερευνούν την επίδραση των πολυφαινολών σε παραμέτρους της υγείας χρησιμοποιούν τρόφιμα πλούσιες σε πολυφαινόλες παρά απομονωμένες πολυφαινόλες. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να αποδοθούν οι όποιες επιδράσεις βρέθηκαν ειδικά στις πολυφαινόλες, καθώς μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων συστατικών των τροφίμων.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ