Skip to main content

FOOD

Τρως πολύ αλάτι; Κινδυνεύεις από ΑΥΤΑ

Περιόρισέ το ΤΩΡΑ! 


Μαρία Μυλωνά

Το αλάτι, γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο, προστίθεται στο φαγητό για να «δώσει νοστιμιά», ενώ χρησιμοποιείται και από τη βιομηχανία τροφίμων ως συντηρητικό, σταθεροποιητής ή ενισχυτικό γεύσης. 

Παράλληλα, αποτελεί σημαντική πηγή νατρίου, το οποίο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος και βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης. 

Βέβαια, αν και η ποσότητα νατρίου που απαιτείται για να εκτελεστούν οι παραπάνω λειτουργίες είναι πολύ μικρή, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αύξηση της καθημερινής κατανάλωσης αλατιού, με αποτέλεσμα η συνολική πρόσληψη νατρίου να είναι κατά πολύ υψηλότερη από την απαιτούμενη. Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η αυξημένη πρόσληψη αλατιού -και συνεπώς νατρίου-, «ευθύνεται» για σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες της αυξημένης κατανάλωσης αλατιού για την υγεία; Αδιαμφισβήτητα, βασικότερη επίπτωση είναι η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης, ενός χρόνιου νοσήματος που αποτελεί σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και συχνά «σιωπηλό εχθρό», αφού ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από υπέρταση δεν το γνωρίζουν.

Ωστόσο, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως ακόμη και απουσία αυξημένων επιπέδων αρτηριακής πίεσης, η υψηλή διαιτητική πρόσληψη νατρίου επηρεάζει τη λειτουργία πολλών οργάνων και ιστών, συμπεριλαμβανομένων των αγγείων, της καρδιάς, των νεφρών καθώς και ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου.

Ειδικότερα, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία, γεγονός που μπορεί σταδιακά να οδηγήσει στην εμφάνιση νεφρικών παθήσεων, ενώ παράλληλα, οδηγεί σε αυξημένη απέκκριση ασβεστίου μέσω των ούρων, επηρεάζοντας έτσι την υγεία των οστών.

Από την άλλη, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αυξημένη πρόσληψη νατρίου μπορεί να επιδρά και στην εγκεφαλική λειτουργία, καθώς έχει φανεί ότι συνδέεται με γρηγορότερη έκπτωση της νοητικής ικανότητας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τέλος, μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αλατιού με τον κίνδυνο εμφάνισης κεφαλαλγιών και καρκίνου του στομάχου.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30