Skip to main content

FOOD

Μήπως είσαι εθισμένη στη ζάχαρη;

ΑΥΤΟ το τεστ θα σε βοηθήσει να το καταλάβεις! 


Μαρία Μυλωνά

Ένα απολαυστικό επιδόρπιο πότε-πότε δεν βλάπτει, όμως ο σύγχρονος τρόπος διατροφής συνεπάγεται ότι οι περισσότεροι από εμάς λαμβάνουμε καθημερινά πολλαπλάσια ποσότητα ζάχαρης από αυτήν που επιτρέπουν οι ειδικοί.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για τη δραματική αύξηση των δεικτών παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως, ενώ το γλυκαντικό έχει συνδεθεί και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι άνθρωποι που εκδηλώνουν σήμερα εθισμό στη ζάχαρη, δηλαδή εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα που αναγνωρίζουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε άτομα με εθισμό σε ναρκωτικές ουσίες.

Όπως συμβαίνει και με άλλες εθιστικές ουσίες, όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνει κάποιος τόσο περισσότερο τη συνηθίζει, άρα ζητά μεγαλύτερη «δόση».

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε εθισμό στη ζάχαρη

Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας παραθέτει μια λίστα με συμπεριφορές που ενδεχομένως υποδεικνύουν εθισμό. Το Εγχειρίδιο αποτελεί οδηγό για όλους τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας ώστε να προχωρούν στη διάγνωση ψυχικών διαταραχών.

Διαβάστε τη λίστα και αναλογιστείτε τη συμπεριφορά σας κατά το τελευταίο έτος, όσον αφορά τη διατροφή σας και συγκεκριμένα την πρόσληψη ζάχαρης.

Εκδηλώνετε κάποιο από τα παρακάτω;

– Ανοχή

– Στέρηση

– Κατανάλωση σε ποσότητες μεγαλύτερες από τις αρχικά επιδιωκόμενες

– Επίμονη επιθυμία για την «ουσία» ή ανεπιτυχής προσπάθεια μείωσης της πρόσληψης

– Αφιέρωση αρκετού χρόνου σε δραστηριότητες που αποσκοπούν στην απόκτηση της «ουσίας»

– Αποχή από σημαντικές δραστηριότητες λόγω «χρήσης της ουσίας»

– Συνέχιση της «χρήσης» παρά τη γνώση για τις συνέπειες ή τις σωματικές/ψυχολογικές παρενέργειες που προκαλεί ή επιδεινώνει

Μπορεί τα παραπάνω συμπτώματα να μοιάζουν υπερβολικά, ωστόσο εκδηλώνονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε περιπτώσεις εθισμού στη ζάχαρη.

Η Κλίμακα Τροφικού Εθισμού Γέιλ (YFAS) περιλαμβάνει ερωτήσεις/δηλώσεις παρόμοιες με τις παραπάνω προς αξιολόγηση του εθισμού στη ζάχαρη.

Διαβάστε τα παρακάτω και σκεφτείτε κατά πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε, πάντα σε συνάρτηση με την κατανάλωση ζάχαρης και προϊόντων με πολλή ζάχαρη.

– Τρώω συγκεκριμένες τροφές ακόμη κι αν δεν πεινάω.

– Νιώθω νωθρότητα ή κούραση από το πολύ φαγητό.

– Η συμπεριφορά μου όσον αφορά το φαγητό μού προκαλεί δυσφορία.

– Έχω εκδηλώσει σωματικά συμπτώματα στέρησης, όπως νευρικότητα και άγχος, όταν απέχω από συγκεκριμένα φαγητά (όχι καφέ ή τσάι).

– Έχω αφιερώσει χρόνο για να αντιμετωπίσω τα αρνητικά συναισθήματα που μου προκαλεί η υπερφαγία αντί να αφιερώσω αυτό το χρόνο στην οικογένειά μου, στους φίλους, τη δουλειά μου ή τη διασκέδαση.

– Συνεχίζω να καταναλώνω τις ίδιες τροφές ή τις ίδιες ποσότητες φαγητού, παρά τις συναισθηματικές ή σωματικές επιπτώσεις που μου προκαλούν οι διατροφικές μου συνήθειες.

– Όσο περνά ο καιρός, διαπιστώνω ότι χρειάζεται να τρώω περισσότερο για να επιτύχω το αίσθημα που επιθυμώ, όπως να μειώσω τα αρνητικά συναισθήματα ή να αυξήσω την απόλαυση.

Εάν συμφωνείτε με τις δηλώσεις (και για τις πρώτες πέντε η συχνότητα ξεπερνά τις τρεις φορές την εβδομάδα) τότε πρέπει να επανεξετάσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, κυρίως όσον αφορά την κατανάλωση ζάχαρης.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.