"Έχω υψηλό σάκχαρο. Μπορώ να πίνω αλκοόλ;" - AllYou.gr

Search

"Έχω υψηλό σάκχαρο. Μπορώ να πίνω αλκοόλ;"

ΝΑΙ, αλλά υπό προϋποθέσεις!

09 Ιουνίου 2016

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί για πολλούς μια συνήθεια, που συνοδεύει συχνά τα γεύματα ή τις εξόδους για διασκέδαση.

Από την άλλη, η συστηματική πρόσληψή του σε μικρές ποσότητες, έχει συσχετισθεί από μελέτες με οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Τι ισχύει, όμως, για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη; Μπορεί το αλκοόλ να ενταχθεί με ασφάλεια στο διαιτολόγιό τους;

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση αλκοόλ δεν απαγορεύεται σε διαβητικούς ασθενείς. Μάλιστα, έχει φανεί πως όταν αυτή δεν υπερβαίνει τη συχνότητα και ποσότητα που ορίζουν οι διεθνείς συστάσεις, τότε μπορεί να έχει ανάλογα οφέλη στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου με εκείνα που παρατηρούνται σε υγιή άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη επιλέξει να καταναλώσει αλκοόλ, θα πρέπει να δώσει προσοχή σε ορισμένα σημεία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών. Έτσι, το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η ενημέρωση του θεράποντος ιατρού, καθώς είναι πιθανό ο σακχαρώδης διαβήτης να συνυπάρχει με άλλα προβλήματα υγείας, και συνεπώς να συστήνεται πλήρης αποφυγή του αλκοόλ.

Από την άλλη, οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση υπογλυκαιμίας, ακόμη και αρκετές ώρες μετά την κατανάλωσή του, ειδικότερα σε περιπτώσεις όπου λαμβάνεται ινσουλίνη ή φάρμακα που επάγουν την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Γι’ αυτό το λόγο, το αλκοόλ δε θα πρέπει να καταναλώνεται με άδειο στομάχι, ενώ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα πρέπει να ελέγχονται πριν την πρόσληψή του, σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά από αυτή και ιδιαίτερα πριν τον ύπνο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης υπογλυκαιμίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τέλος, όσον αφορά στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης, συστήνεται η πρόσληψη αλκοόλ να μην υπερβαίνει το 1 ποτό ανά ημέρα για τις γυναίκες και τα 2 ποτά ανά ημέρα για τους άνδρες. 

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Τα 4 μανό που πρέπει να έχεις πάντα στο συρτάρι σου

Οι πιο διαχρονικές αποχρώσεις βερνικιών που θα φοράς παντός καιρού!
ΠΑΙΔΙ

6 τρόποι να κάνεις μαγικά τα Χριστούγεννα του παιδιού σου

Μερικές ιδέες για να βάλεις τη μαγεία των Χριστουγέννων στο σπίτι.
ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί θέλουμε εκείνους που δε μας θέλουν

Η απόρριψη είναι... εγκεφαλική διεγερτική και άκρως ε(ρε)θιστικη, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 καλοί λόγοι να ξεκινήσεις να πίνεις χυμό βύσσινο

Το κερασάκι στην κορυφή μπορεί να είναι ξινό αλλά όχι για την υγεία σου, τονίζουν οι ειδικοί.
FASHION NEWS

Όταν το θρυλικό «Μπάγκειον» μετατράπηκε στην πιο σύγχρονη πασαρέλα μόδας

Δες τώρα την νέα συλλογή του Stelios Koudounatis για την Resort ’17 συλλογή!