Skip to main content

FOOD

Έχεις (πολύ) άγχος; ΕΤΣΙ θα το νικήσεις

Η νίκη περνάει από... το στομάχι.


Φύλλις Νικολάου

Το άγχος που σου προκαλεί η πίεση στη δουλειά, τα παιδιά ή η φροντίδα των γονιών σου, ενισχύει την έκκριση κορτιζόλης και αδρεναλίνης. Γιατί σου μιλάμε... ιατρικά; Μα γιατί οι συγκεκριμένες ορμόνες είναι υπαίτιες για το αίσθημα κόπωσης που βιώνεις εξαιτίας του άγχους, καθώς και για τα παρεμφερή συμπτώματά του τελευταίου, όπως είναι ο πόνος στη μέση, οι αϋπνίες και οι ημικρανίες.  

Για να βάλεις τέλος στο... στρες, εμείς σου προτείνουμε 4 απολαυστικούς τρόπους.

1. Κατανάλωσε περισσότερες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης, της χημικής ουσίας που είναι υπεύθυνη για την διατήρηση της ηρεμίας σου. Σε γενικές γραμμές, τα υγιεινά σνακ (π.χ.: 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με λίγη μαρμελάδα ή μέλι) είναι μία πολύ καλή πηγή υδατανθράκων. 

2. Φάε (περισσότερη) σοκολάτα. Σύμφωνα με πρόσφατες βρετανικές έρευνες, 2-3 κομματάκια σοκολάτας μπορούν να σου χαρίσουν την πολυπόθητη ηρεμία, αλλά και να σε γεμίσουν ενέργεια, χάρη στη υψηλή περιεκτικότητά της σε καφεΐνη και θεοβρωμίνη. 

3. Βάλε στο πιάτο σου τροφές γεμάτες νερό. Η κατανάλωση νερού και, γενικά, ροφημάτων είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την κούραση και να ανεβάσεις τόσο τη διάθεση όσο και τις επιδόσεις σου. «Το φαγητό είναι υπεύθυνο για το 20% της ημερήσιας πρόσληψης σε υγρά», υποστηρίζει ο Δρ Samuel N. Cheuvront, Επικεφαλής Έρευνας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε μία πρόσφατη έρευνα σε αθλητές, διαπιστώθηκε ότι το 92% των συμμετεχόντων ανέφεραν μεγαλύτερα επίπεδα κούρασης όταν τους ζητήθηκε να περιορίσουν την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε νερό καθώς και ροφημάτων για παραπάνω από 15 ώρες. Επιπλέον, παρουσίαζαν μικρά κενά μνήμης και μεγάλη δυσκολία συγκέντρωσης. Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις αυτές τις αρνητικές συνέπειες; Προσπάθησε να περιορίσεις την κατανάλωση ξηρών και πολύ αλμυρών τροφών, τα οποία ενισχύουν την κατακράτηση υγρών που γίνεται από τον οργανισμό. Στη θέση τους, προτίμησε τα φρέσκα προϊόντα (π.χ. φρούτα και λαχανικά). Μια άλλη έξυπνη επιλογή είναι να καταναλώνεις τροφές που απορροφούν αρκετό νερό κατά το μαγείρεμα, όπως είναι η βρώμη και τα ζυμαρικά (που αποτελούνται κατά 65% από νερό).

4. Πιες περισσότερο τσάι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνδυασμός της καφεΐνης με το αμινοξύ L-Θεανίνη, δύο χημικών ουσιών που υπάρχουν σε υψηλή συγκέντρωση στο τσάι, μειώνει την πνευματική κόπωση ενώ, παράλληλα, βελτιώνει την μνήμη και την ταχύτητα των αντιδράσεων σου και σε κρατάει σε συνεχή επαγρύπνηση και εγρήγορση. Επιπλέον, το μαύρο τσάι αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση τους άγχους. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη βρετανική έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έπιναν τσάι 3-4 φορές την ημέρα για 6 εβδομάδες, εμφάνιζαν μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, ακόμα και μετά από στιγμές έντασης και υψηλής πίεσης συγκριτικά με εκείνα που έλαβαν μία ψευδοθεραπεία με κάποιο άλλο ρόφημα.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 21 έως 28/4

Αποφύγετε να πάρετε αποφάσεις στον οικονομικό ή συναισθηματικό σας τομέα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Εύκολο και γρήγορο, αυτό το πρωινό θα σας χορτάσει

Γευστικό και υγιεινό πρωινό Taco με φέτα, αυγά & σπανάκι

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο