ΑΥΤΕΣ οι 6 τροφές σε προστατεύουν από τον ήλιο - AllYou.gr

Search

ΑΥΤΕΣ οι 6 τροφές σε προστατεύουν από τον ήλιο

... και είναι σίγουρα πιο νόστιμες από το αντηλιακό σου.

15 Ιουλίου 2016

Ότι ο ήλιος μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος για την επιδερμίδα και τη συνολική υγεία σου το ξέρεις ήδη. Ενόψει, λοιπόν, των καλοκαιρινών σου εξορμήσεων, σου προτείνουμε να κάνεις την αντηλιακή προστασία σου πιο... νόστιμη, με 8 πανίσχυρες και πεντανόστιμες τροφές.

Σολομός: Είναι πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, με τη σειρά τους, είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και, παράλληλα, μειώνουν την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Κι αν δεν είσαι πολύ μεγάλη φαν του σολομού, στη θέση του προτίμησε το σκουμπρί, την πέστροφα, τις σαρδέλες και τις ρέγγες.

Καρπούζι: Πέρα από ιδανικό επιδόρπιο, το καρπούζι είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα αντιοδειδωτικό το οποίο μειώνει έως και 50% τη συγκέντρωση των ελευθέρων ριζών στο δέρμα. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, προστατεύει την επιδερμίδα σου από τυχόν βλάβες.

Πράσινο τσάι: Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν τις φλεγμονές και εμποδίζουν την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Μακροπρόθεσμα, η καθημερινή κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών αυτού του ροφήματος, βελτιώνει την όψη και την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Καρότο: Κι όμως, τα καρότα εμποδίζουν την επέλαση της ηλιακής ακτινοβολίας στην επιδερμίδα σου. Αυτό αποδεικνύει πρόσφατη Κορεάτικη έρευνα, σύμφωνα με την οποία το δέρμα των ατόμων που καταναλώνουν 30ml βήτα-καροτίνης ημερησίως (περίπου 6 καρότα), είναι πιο ανθεκτικό στις βλάβες τους ήλιου και τη φωτογήρανση.

Εσπεριδοειδή: Αν για κάτι είναι γνωστά τα εσπεριδοειδή φρούτα, είναι για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Και μπορεί η τελευταία να συνδέεται με την ενέργεια που δίνει στον οργανισμό μας, ωστόσο αυτό που ενδεχομένως αγνοείς είναι ότι αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει ενάντια στις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό, τουλάχιστον, διατείνονται οι ερευνητές του Linus Pauling Institute του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, σύμφωνα με τους οποίους η συγκέντρωση βιταμίνης C στην επιδερμίδα δημιουργεί ένα ισχυρό αντηλιακό στρώμα προστασίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η βιταμίνη C δρα κατά των ελεύθερων ριζών κι, ως εκ τούτου, προλαμβάνει τις δερματικές βλάβες (π.χ. κοκκινίλες, πανάδες, καρκίνος) που μπορεί να προκύψουν από την έκθεση σου στον ήλιο. Παράλληλα, η βιταμίνη C ενεργοποιεί και επιταχύνει τη φυσική διαδικασία ίασης του οργανισμού.

Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και σελήνιο, δύο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.