Skip to main content

FOOD

Ταξιδεύεις αλλά κάνεις δίαιτα; Φάε ΑΥΤΑ

Μάθε πώς μπορείς να αποφύγεις τα κακά λιπαρά κι άλλους αντίστοιχους εχθρούς της σιλουέτας σου, ενώ είσαι στο δρόμο!


Φύλλις Νικολάου

Δεν είναι σύμπτωση ότι το ζενίθ των διακοπών σου σηματοδοτεί και το ναδίρ της δίαιτάς σου, αλλά δεν είναι μόνο το άγχος, οι πειρασμοί και οι λαχταριστοί πρωινοί μπουφέδες στο ξενοδοχείο που μένεις που είναι υπαίτιοι γι' αυτό το φαινόμενο. Πολλά άτομα έχουν την εντύπωση ότι, όταν κάνουν διακοπές, δεν έχουν σχεδόν καμία υγιεινή διατροφική επιλογή, οπότε δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ψάξουν να τις βρουν. Σε γενικές γραμμές, η σωστή τροφοδοσία του οργανισμού είναι ακόμα πιο σημαντική όταν ταξιδεύεις. Οι κατάλληλες τροφές μπορεί να σε βοηθήσουν να αποφύγεις το τζετ λαγκ, να νιώθεις πιο ξεκούραστη όταν οδηγείς και να σου δώσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι για να αντέξεις όλες τις προκλήσεις των διακοπές όταν τελικά φτάσεις στον προορισμό σου. Οι επιλογές σου μπορεί να είναι μικρές και απλές όταν είσαι στον δρόμο, αλλά η σωτηρία της δίαιτάς σου είναι στο χέρι σου, αρκεί να βάλεις αυτόν τον οδηγό στη βαλίτσα σου.

Πρωινό στο αυτοκίνητο

Μπήκες στον πειρασμό να σταματήσεις σε ένα από τα πολλά εστιατόρια της Εθνικής; Σκέψου πρώτα ότι πολλά μενού δεν φέρουν θερμιδικές πληροφορίες κι ακόμα κι αν έχουν, ενδέχεται να μην είναι ακριβείς. Αυτό τουλάχιστον διατείνεται νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να παραγγείλεις άπαχη πρωτεΐνη. Ερευνα που δημοσιεύτηκε φέτος στο Obesity βρήκε ότι ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτη όλη μέρα. Δες ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές:

1. Ζαμπόν και αβγό με μiα φέτα ψωμί ολικής άλεσης. Πολλές από τις επιλογές πρωτεΐνης που δίνονται στα μενού των εστιατορίων τείνουν να περιέχουν και πολύ λίπος. Τα αβγά αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Κάνε το πρωινό σου πιο light διαλέγοντας λοιπόν αβγό αντί για μπέικον ή λουκάνικο (που έχουν πολύ περισσότερα κορεσμένα λιπαρά) και προτιμώντας το ψωμί ολικής άλεσης στη θέση του λευκού.

2. Αραβικές πίτες. Τα διάφορα σάντουιτς με πίτες έχουν καλή αναλογία πρωτεΐνης-υδατανθράκων, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πεινάσεις μετά από λίγες μόνο ώρες, ενώ συνήθως περιέχουν ντομάτες ή πιπεριές. Απόφυγε οποιοδήποτε έχει μπόλικη σος ή πολλά τυριά και συνδύασέ τα με την πιο καυτερή σάλτσα που μπορείς να αντέξεις. Η καψαϊκίνη από τις καυτερές πιπεριές θα ενισχύσει τις καύσεις του μεταβολισμού σου.

Μη φας: Παστέλι με φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Παρά την υγιεινή φήμη τους, κάποια παστέλια έχουν περισσότερες από 500 θερμίδες και αρκετά γραμμάρια λίπους. Επίσης, πολλές φορές είναι φορτωμένα με πρόσθετα σάκχαρα κι άλλα συστατικά που προσθέτουν θερμίδες (π.χ., αποξηραμένα φρούτα).

Μεσημεριανό στο αεροδρόμιο

Μέχρι να φτάσεις με τη συνήθως βαριά carry-on τσάντα στον έλεγχο έχουν αρχίσει να σε πιάνουν οι λιγούρες και στις περισσότερες πτήσεις εσωτερικού συνηθίζεται να σου προσφέρουν νερό ή καφέ. Ορίστε τρεις επιλογές που θα σε πάνε από το check in και τις αποσκευές στον προορισμό σου:

1. Αραβική πίτα λαχανικών. Αν δεν έχουν πολλά τυριά, τα χορτοφαγικά γεύματα δεν έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά. Eπίσης, διαθέτουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, φυτικές ίνες κι άλλα θρεπτικά συστατικά, που θα σε κρατήσουν ενυδατωμένη και χορτάτη χωρίς να σε βαρυστομαχιάσουv. Τα καλά νέα: πλέον είναι πολύ εύκολο να βρεις κάποιο χορτοφαγικό πιάτο στα αεροδρόμια. Αμερικανική έρευνα του 2010 βρήκε ότι τουλάχιστον το 82% των εστιατορίων στα αεροδρόμια έχουν τουλάχιστον μία χορτοφαγική επιλογή, χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες.
2. Σούσι. Διάλεξε το σούσι με αβοκάντο, που περιέχει βιταμίνη Β6, ένα θρεπτικό συστατικό που θα βοηθήσει τον οργανισμό σου να παραγάγει την ηρεμιστική ορμόνη σεροτονίνη. Αν λοιπόν αγχώνεσαι κάθε φορά που πετάς, έχεις ένα λόγο παραπάνω να το δοκιμάσεις.

Μη φας: Σαλάτα
Οι έτοιμες σαλάτες συνήθως σε φορτώνουν με πολλές κρυφές θερμίδες. Παράλληλα, τα περισσότερα ντρέσινγκ έχουν μπόλικο νάτριο που θα σε φουσκώσει, πράγμα που μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ακόμα πιο άσχημα στις στενές θέσεις του αεροπλάνου.

Σνακ στο δρόμο

Η βελόνα της βενζίνης δείχνει ότι το ντεπόζιτο είναι άδειο -το ίδιο συμβαίνει και με το στομάχι σου-, οπότε μπαίνεις σε ένα βενζινάδικο ή εστιατόριο της Εθνικής οδού, προκειμένου να γεμίσεις και τα δύο. Τη στιγμή που προσπαθείς να βρεις κάτι που θα βάλει -τουλάχιστον προσωρινά- τέλος στην πείνα σου, απόφυγε οτιδήποτε είναι κοντά στο ταμείο και ψάξε γι' αυτές τις υγιεινές επιλογές:

1. Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, ενώ, επειδή είναι συσκευασμένο, μπορείς εύκολα να ελέγξεις τη μερίδα που θα φας. Επιπλέον, το γιαούρτι διαθέτει και προβιοτικά: αυτά τα υγιεινά και φυσικά βακτήρια θα βοηθήσουν το στομάχι σου να αντεπεξέλθει στο ταξίδι.

2. Μπανάνες. Αν το ταξίδι με αυτοκίνητο σου προκαλεί έντονες ζαλάδες και πονοκεφάλους, οι μπανάνες μπορεί να βοηθήσουν να τους αντιμετωπίσεις, μιας και είναι πλούσιες σε μαγνήσιο. Η έλλειψη αυτού του θρεπτικού συστατικού μπορεί να σου προκαλέσει πονοκεφάλους κι εξάντληση. Επίσης, μία κανονική μπανάνα δίνει περίπου 100 θερμίδες.

Μη φας: Μπάρα πρωτεΐνης
Μπορεί να σε γεμίζει ενέργεια, αλλά αν δεν βρίσκεις τη μάρκα που εμπιστεύεσαι, ενδέχεται να καταλήξεις με κάτι που μοιάζει περισσότερο με ζαχαρωτό παρά με υγιεινό σνακ. Ο λόγος; Κάποιες εταιρείες γεμίζουν τις μπάρες τους με ζάχαρη και τεχνητά συστατικά.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

5 τονωτικές λοσιόν για ρύθμιση της λιπαρότητας και των ατελειών

Το βήμα που δεν πρέπει να ξεχνάς πριν από το serum και την ενυδατική σου

FASHION TRENDS

6 high waist jeans για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει για τις καθημερινές σου εμφανίσεις

Το ψηλόμεσο jean είναι απαραίτητο κομμάτι μιας έξυπνης γκαρνταρόμπας και φοριέται σε απεριόριστες περιστάσεις και συνδυασμούς