Skip to main content

FOOD

Ποιες είναι οι αρχές κάθε επιτυχημένης διαίτας;

Κλινικές έρευνες και μελέτες έρχονται να μας ορίσουν τις αρχές που πρέπει να ακολουθούμε στην απώλεια βάρους. 


Φύλλις Νικολάου

Είτε κάνεις την Atkins είτε ακολουθείς τη δίαιτα της… «πάπιας» και του ανανά, οι διατροφολόγοι έρχονται να σε προειδοποιήσουν: η επιτυχία της δίαιτάς σου εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων, έξι εκ των οποίων φαίνεται να παίζουν εξαιρετικά καθοριστικό ρόλο στον προσωπικό σου αγώνα να κατεβάσεις το νούμερο του τζιν σου από το μικρό στο μικρότερο. Θες να μάθεις ποιοι είναι αυτοί;

1. Τα παραπανίσια κιλά δεν είναι προσωπική αποτυχία. Όσοι κάνουν δίαιτα υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος του βάρους έχει να κάνει με τον αυτοέλεγχο και τη θέληση. Στην πραγματικότητα, η απώλεια βάρους δεν έχει καμία σχέση με τη θέληση, αλλά μόνο με το να βρεις μια δίαιτα που σου ταιριάζει. Η ενοχή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της δίαιτας. Δεν είναι ανάγκη να είσαι βράχος θέλησης, αρκεί να μάθεις να μην υποκύπτεις στην… απελπισία και την αυτοκαταστροφή πριν κάνεις μια προσπάθεια.

2. Όπως η ζωή έτσι και η δίαιτα μπορεί να είναι… άδικη. Εντάξει, αυτό το έχουμε εμπεδώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Τώρα, όμως, η επιστήμη έχει και αποδείξεις: οι παράγοντες που καθορίζουν πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί ο καθένας από εμάς να πάρει ή να χάσει βάρος είναι κληρονομικοί. Τα γονίδια δεν είναι, βέβαια, «το πεπρωμένο μας» από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, αλλά ας μη τα αγνοούμε παντελώς. Δούλεψε με ό,τι σου έδωσε η φύση. Αυτό είναι το ένα και μοναδικό σώμα που θα έχεις στη διάρκεια της ζωής σου.

3. Φάε όταν πεινάς, όχι όταν λιμοκτονείς. Πολλοί άνθρωποι που κάνουν δίαιτα πιστεύουν ότι είναι καλό να νιώθει κανείς πείνα, γιατί αυτό σημαίνει ότι τρώει λιγότερο, επειδή «κλείνει» το στομάχι. Αυτό όμως δεν είναι σωστή τακτική. Όταν αφήνεις τον εαυτό σου να πεινάσει πολύ, το σώμα σου νομίζει ότι λιμοκτονεί. Τότε, όταν επιτέλους επιτρέπεις στον εαυτό σου να τραφεί, οι ενδείξεις που σε προειδοποιούν ότι χόρτασες αποδιοργανώνονται. Για να έχεις τον έλεγχο, φρόντισε να λαμβάνεις τρία γεύματα τη μέρα με κάποια επιπλέον υγιεινά «τσιμπολογήματα»: (φρούτα, κράκερς ολικής αλέσεως, μπάρες δημητριακών κ.λπ.).

4. Απόλαυσέ το φαγητό σου. Μια από τις βασικές πηγές ικανοποίησης στη ζωή μας είναι το φαγητό. Οι δίαιτες που σου τη στερούν δεν έχουν αποτέλεσμα για τον απλό λόγο: δεν μπορείς να τις ακολουθήσεις. Βεβαιώσου  ότι τρως τα φαγητά που σε ευχαριστούν, και ότι σου αρέσουν τα φαγητά που σου προτείνουν.

5. Μη μεταφέρεις το άγχος σου στο πιάτο σου. Το άγχος κάνει τους περισσότερους από εμάς να καταναλώνουν τροφές με πολλά λιπαρά. Οι ορμόνες του άγχους αλλάζουν το μεταβολισμό του σώματός μας και έτσι παίρνουμε βάρος. Το βάρος μας, λοιπόν, έχει ουσιαστικά να κάνει σε μεγάλο βαθμό, με τη διαχείρισή του.

6. Γυμνάσου «έξυπνα». Αυτό που λίγες από εμάς καταλαβαίνουμε είναι ότι όπως το φαγητό, έτσι και η γυμναστική πρέπει να ταιριάζει με τις προτιμήσεις μας. Αλλιώς την εγκαταλείπουμε κι αυτή.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.