FOOD
4 πράγματα που (μάλλον) δεν ήξερες για το μέλι
Είσαι σίγουρη ότι γνωρίζεις τα πάντα γι΄αυτόν τον διατροφικό θησαυρό;
Έχεις ένα βαζάκι μέλι στο ντουλάπι ξεχασμένο; Γρήγορα βγαλ' το στην επιφάνεια. Υπάρχουν λόγοι σοβαροί να το βάλεις στη διατροφή σου. Γνώρισε το μέλι λίγο καλύτερα και αγάπησε το! Ας ξεκινήσουμε με μερικά πράγματα που μάλλον αγνοείς για εκείνο.
1. Έχει ιστορία
H αξία του έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια: Στους αιγυπτιακούς παπύρους , πριν από 3.500 χρόνια αναφέρεται το μέλι ως θεραπευτικό μέσο.
Στο βιβλίο της ζωής των αρχαίων Ινδών αναφέρεται ότι η ζωή παρατείνεται όταν στη καθημερινή τροφή υπάρχει το γάλα και το μέλι.
2. Δεν αντιγράφεται
Το μέλι είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν, κατευθείαν από τη φύση, και δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία.
Η ζάχαρη αποτελείται αποκλείστηκα από ζαχαρόζη.Το μέλι περιέχει 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να το φτιάξει τεχνητά παρά τη γνωστή σύνθεση.
3. Βοηθάει στην αναιμία
Η κατανάλωση μελιού βοηθάει στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας λόγω του σιδήρου που περιέχει. Μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 0,1 mg σιδήρου.
Ο συνδυασμός της γύρης με γνήσιο μέλι ελάτου και βασιλικό πολτό είναι από τα καλύτερα συμπληρώματα σιδήρου και είναι αποτελεσματικό για τις παρενέργειες δυσκοιλιότητας που έχουν όλα τα συμπληρώματα σιδήρου της αγοράς. Αν συνδυαστούν με χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, παντζαριου, μήλου και μυρτιλων, τότε εχετε μια βόμβα σιδήρου που κανένα σκεύασμα της αγοράς δεν μπορεί να συναγωνιστεί.
4. Είναι διαιτητικό
Το μέλι αποδίδει περίπου 4 kcal ανά γραμμάριο, πολύ λιγότερες δηλαδή από άλλο αντίστοιχο λιπαρό γλυκό όπως για παράδειγμα η σοκολάτα, που αποδίδει περίπου 9 kcal ανά γραμμάριο λίπους που περιέχει. Συνεπώς θα ήταν συστηνόμενη λύση η αντικατάσταση λιπαρών σνακς στο διαιτολόγιο μας (κρουασάν, σοκολάτες κα) με ένα γιαούρτι με μέλι για παράδειγμα. Και λιγότερες θερμίδες παίρνουμε, και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ικανοποιούμε το αίσθημα της ευχαρίστησης που αποζητούμε από ένα τρόφιμο.
*Με πληροφορίες από iatrikanea.gr