Skip to main content

FOOD

Να γιατί δεν πρέπει να παραγγέλνεις πάντα σαλάτα

Οι ειδικοί τονίζουν: αυτό το δροσερό και «αθώο» πιάτο κρύβει κινδύνους για τη σιλουέτα σου.


Φύλλις Νικολάου

Η λέξη «σαλάτα» σε κάνει να νιώθεις ότι επιλέγεις κάτι αγνό και απόλυτα υγιεινό, σωστά; Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλές σαλάτες εστιατορίων στην ουσία είναι ένα «μεταμφιεσμένο» χάμπουργκερ που απλά χωράει σε μπολ! Περνώντας από το μικροσκόπιο τις σαλάτες που σερβίρονται σε πολλές αλυσίδες φαστ φουντ, καθώς και σε εστιατόρια και ταβέρνες, αμερικανοί διατροφολόγοι διαπίστωαν ότι λίγες είναι εκείνες που είναι πράγματι υγιεινές.

Τι κάνει μια σαλάτα πραγματικά υγιεινή; Κατ’αρχάς, να είναι ισορροπημένη διατροφικά, πλούσια δηλαδή σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Εννοείται ότι καμία σωστή σαλάτα δεν πρέπει να είναι «στεγνές» και να μην περιέχει καθόλου λάδι. Αντιθέτως, τα λιπαρά στις σαλάτες βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα τα διατροφικά στοιχεία που περιέχονται στα λαχανικά.

Αλλά πόσα λαχανικά έχει πραγματικά μια σαλάτα που παραγγέλνεις όταν τρως έξω; Όχι πολλά… Αν παραγγείλεις για παράδειγμα μια σαλάτα του Καίσαρα, η οποία περιέχει κρουτόν, τυρί και κοτόπουλο ή μπέικον, η μόνη πηγή λαχανικών είναι τα πράσινα φύλλα του iceberg. Αυτό το είδος μαρουλιού, ωστόσο, έχει ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και ακόμα λιγότερες φυτικές ίνες. Ενώ μια σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή αρκεί – πάντα- να μην κολυμπάει σε λάδι. Τέλος η σαλάτα του σεφ, είναι πηγή κορεσμένου λίπους αφού περιέχει αρκετό τυρί, ζαμπόν, αυγό καθώς και την κρεμμώδη σάλτσα, που φτιάχνεται συνήθως με μαγιονέζα και κέτσαπ. Μόνο περίπου ένα 30% της διατροφής σου θα έπρεπε να προέρχεται από λίπη. Για μια γυναίκα που καταναλώνει 1.000 έως 2.000 θερμίδες την ημέρα, οι σαλάτες αυτές περιέχουν όλα τα λιπαρά της ημερήσιας κατανάλωσής της.

Οι καλύτερες επιλογές παραμένουν οι παραδοσιακές ελληνικές σαλάτες όπως η χωριάτικη, το λάχανο-καρότο, αλλά και ο κρητικός ντάκος. Όλα τα παραπάνω δροσιστικά πιάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ τα λιπαρά που περιέχουν προέρχονται κυρίως από το ελαιόλαδο το οποίο, με τη σειρά του, αποτελεί άριστη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών.

Τι μπορείς να κάνεις; Δεν χρειάζεται να καταργήσεις τη σαλάτα από το μενού σου. Απλώς εφάρμοσε νέους κανόνες κοινής λογικής. Για παράδειγμα, απόφυγε να προσθέτεις «επιπλέον» θερμίδες σε αυτή, προσθέντοντας, π.χ., κρουτόν, επιπλέον τυρί, μπέικον ή σος με υψηλά λιπαρά.  Τέλος, προτίμησε τις σαλάτες που περιέχουν πληθώρα λαχανικών ώστε να λαμβάνεις περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

5 quick fix λύσεις για να μειώσεις το πρήξιμο κάτω από τα μάτια

Αν και δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να το εξαφανίσεις, σίγουρα μπορείς να κάνεις κάτι για να καμουφλαριστεί

FASHION NEWS

Ο οίκος Missoni επιστρέφει στις ρίζες του και παρουσιάζει τη συλλογή Kaleidoscopica

Ο Ιταλικός οίκος παρουσιάζει μια συλλογή ατελείωτων συνδυασμών για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2024