Γιατί πρέπει να βάλεις τη μελιτζάνα στη διατροφή σου - AllYou.gr

Search

Γιατί πρέπει να βάλεις τη μελιτζάνα στη διατροφή σου

Είναι σίγουρο πως δε ξέρεις όλα τα θρεπτικά συστατικά της μελιτζάνας!

09 Οκτωβρίου 2016

H μελιτζάνα ανήκει στα λαχανικά που χρησιμοποιούνται σε πολλά διαφορετικά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, ενώ ψητή στη σχάρα ή το φούρνο, μπορεί να συνοδεύσει το φαγητό σαν εναλλακτική των πιο «κλασσικών» επιλογών σαλάτας. 

Όσον αφορά στη θρεπτική της αξία, προσφέρει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, καθώς και πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και βιταμίνη Β6. Παράλληλα, αποτελεί ένα τρόφιμο με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος.

Από την άλλη, ιδιαίτερο διατροφικό χαρακτηριστικό της μελιτζάνας, είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε μια κατηγορία αντιοξειδωτικών συστατικών, που ονομάζονται ανθοκυανίνες και «ευθύνονται» για το έντονο μωβ χρώμα της. Ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών, δείχνουν πως η υψηλή πρόσληψη των εν λόγω συστατικών σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και βελτίωση δεικτών που αφορούν την υγεία των αγγείων, ενώ παράλληλα, φαίνεται πως οι ανθοκυανίνες ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Τέλος, η μελιτζάνα είναι πλούσια και σε ένα ακόμη ευεργετικό συστατικό, που ονομάζεται νασουσίνη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, η νασουσίνη λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και διευκολύνοντας τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών σε αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναφερθεί πως η μελιτζάνα διαθέτει επίσης υψηλές ποσότητες οξαλικών οξέων και συνεπώς είναι καλό να καταναλώνεται με μέτρο από άτομα με ιστορικό νεφρολιθίασης. 
 

Πηγή: neadiatrofis.gr

Summer in the city

Beach Please! Πώς να ντυθείς για γάμο σε νησί και να είσαι glamorous

Σου αποκαλύπτουμε όλα τα μυστικά για να είσαι… chill but fabulous!

Να τι πρέπει να κάνεις άμα καείς από τον ήλιο

6 tips για να θεραπεύσεις τα ελαφριά εγκαύματα και γρήγορα!

Οι 5+1 καλύτερες παραλίες της Αττικής

Είναι δυο (ή και τρία) βήματα από την Αθήνα και θα σε κάνουν να νιώσεις ότι είσαι ήδη διακοπές!
×