Skip to main content

FOOD

Το τεστ των 5 ερωτήσεων που θα σου δείξει αν έχεις έλλειψη βιταμίνης Β12

Απλές ερωτήσεις που θα σου δείξουν ότι στερείς από τον οργανισμό σου αυτή την πολύτιμη βιταμίνη.



Η βιταμίνη Β12 παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του DNA και του RNA, δηλαδή των δομικών μονάδων κάθε κυττάρου. Επίσης, χρειαζόμαστε τη βιταμίνη Β12 για να διατηρήσουμε τη λειτουργία της μνήμης, για να έχουμε καλή διάθεση και ενέργεια, για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό και για να αποφύγουμε την πρόωρη γήρανση.

Είναι πιθανό τα επίπεδα βιταμίνης Β12 να είναι χαμηλά στον οργανισμό για αρκετά χρόνια χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό. Τα συμπτώματα της έλλειψης συχνά αποδίδονται σε άλλες αιτίες, όπως το στρες ή η υπερκόπωση, με αποτέλεσμα αυτή να μην αναγνωρίζεται και να μην αντιμετωπίζεται σωστά.

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για να δείτε ποιες είναι οι πιθανότητες να έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στον οργανισμό σας.

1. Ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή;
Η μόνη διατροφική ομάδα που παρέχει βιταμίνη Β12 είναι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες στο κόκκινο κρέας, στο ψάρι και στα γαλακτοκομικά. Εάν λοιπόν έχετε βγάλει αυτές τις τροφές από τη ζωή σας, καλό θα είναι να συζητήσετε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο να λάβετε συμπλήρωμα της βιταμίνης.

2. Είστε άνω των 50 ετών;
Όσο περνούν τα χρόνια, μειώνεται ο ρυθμός απορρόφησης της βιταμίνης Β12 από τον οργανισμό. Έτσι, μετά την ηλικία των 50 ετών η έλλειψη Β12 είναι πιο πιθανή και μάλιστα συμπτώματα όπως η έλλειψη συγκέντρωσης, τα κενά μνήμης και οι μειωμένες αντοχές που την συνοδεύουν συχνά παραβλέπονται, αφού θεωρούνται φυσικό επακόλουθο της γήρανσης.

3. Καταναλώνετε καθημερινά αλκοόλ;
Εάν απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί μαζί με το βραδινό σας είναι πιο πιθανό να έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12 κι αυτό επειδή το συκώτι ελέγχει τη διαδικασία απορρόφησης και αποθήκευσης της βιταμίνης Β12. Αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καλό θα είναι να λαμβάνετε καθημερινά συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό σας είναι επαρκή.
 

4. Έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το έλκος του στομάχου και άλλα συναφή γαστρεντερικά προβλήματα συνδέονται με μειωμένη απορρόφηση της βιταμίνης Β12.

5. Έχετε διαβήτη;
Η αναποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου συνδέεται με μειωμένη απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Το ίδιο έχει παρατηρηθεί και με άλλες διαταραχές, όπως η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και ο ερυθηματώδης λύκος. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με αυτές τις παθήσεις καλό είναι να λαμβάνουν συμπλήρωμα ακόμη κι αν καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12.

Συμπέρασμα
Εάν βάσει των απαντήσεών σας κρίνετε ότι είναι πιθανό να έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12 συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο να λάβετε συμπλήρωμα. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 έχει συνδεθεί με πολυάριθμες αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, όπως ο αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας, η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές και το Αλτσχάιμερ. Επειδή είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η Β12 δεν έχει παρενέργειες για τον οργανισμό, αφού απορροφάται η ποσότητα που χρειάζεται και στη συνέχεια τα νεφρά απορρίπτουν όση περισσεύει.

Πηγή: iatrikanea.gr

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών