Skip to main content

FOOD

Γιατί δεν πρέπει να πιέζεσαι να πίνεις νερό

Βάζεις στόχους να πίνεις πάρα πολύ νερό; Σταμάτα τώρα!


Μαριέτα Χριστοπούλου

Φυσικά και το νερό είναι το απαραίτητο καύσιμο του οργανισμού μας, όμως αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη ποσότητα που πρέπει να πίνεις καθημερινά. Ναι, ξέρουμε, σου έχει γίνει πλύση εγκεφάλου για τα 8 ποτήρια την ημέρα, όμως μια νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει ότι ο μόνος στόχος σου είναι να πίνεις νερό, όσο επιθυμείς. 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences στις ΗΠΑ. Διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να καταπιούν μετά από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Αυτό, υποστηρίζουν ότι είναι μια αμυντική λειτουργία του οργανισμού για να προστατευθεί. Από τι; Από την υπονατριαιαμία, που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο.

Το δείγμα της συγκεκριμένης έρευνας, είναι μικρό (20 άτομα) αλλά τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, κυρίως γιατί μας καλούν να ακούμε περισσότερο το σώμα μας και λιγότερο όσους μας κουνάνε το δάχτυλο υποδεικνύοντας μας "το σωστό". "Υπήρξαν περιπτώσεις μαραθωνοδρόμων που τους είπαν να πιουν περισσότερο νερό και πέθαναν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες" υποστηρίζει ένας εκ των ερευνητών, ο Michael Farrell, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Monash University in Australia. 

Φυσικά, πολλοί αθλητές συχνά δεν πίνουν αρκετό νερό. Η ελλιπής ενυδάτωση μπορεί να μην οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά έχει συνδεθεί με χαμηλή ενέργεια, πονοκεφάλους και παχυσαρκία. 

Πόσο είναι καλό να πίνεις γενικά; H συνιστώμενη ποσότητα είναι για τις γυναίκες 2,5 λίτρα τη μέρα, αλλά σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και ροφήματα όπως χυμοί, τσάι, καφές. Επίσης, η συνιστώμενη ποσότητα αλλάζει σύμφωνα με την ηλικία, το βάρος και άλλες παραμέτρους υγείας. 

Εν ολίγοις, σύμφωνα με τον Farrell, μην προσπαθείς να πιέσεις τα πράγματα. "Απλά πιες σύμφωνα με τη δίψα σου αντί να βάλεις κάποιο πρόγραμμα. Αν απλά ακούμε τις ανάγκες του σώματος μας μάλλον θα είμαστε σωστοί".

Διαβάστε επίσης

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός