Skip to main content

FOOD

10 τροφές που θα σου χαρίσουν όνειρα γλυκά

Ο δρόμος για την αγκαλιά του Μορφέα περνά από το ψυγείο σου.


Φύλλις Νικολάου

Τα βράδια που στριφογύριζες αγχωμένη κάτω από τα σκεπάσματα φτάνουν επιτέλους στο τέλος τους. Με ποιον τρόπο; Αντί να μετράς πρόβατα ή να πίνεις τη μία κούπα βαλεριάνα μετά την άλλη, δεν έχεις παρά να κάνεις μια βόλτα μέχρι την κουζίνα σου και να βρεις τις τροφές που θα σας οδηγήσουν με φυσικό τρόπο στην αγκαλιά του Μορφέα.

#1. Μέλι. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης του ενισχύει την παραγωγή τρυπτοφάνης από τον οργανισμό. Ανακάτεψε μια κουταλιά της σούπας σε 1 φλ. χαμομήλι ή άλειψε την σε μια φέτα ψωμί για να κλείσεις τα μάτια σου με το που πέσεις στο στρώμα.

#2. Κεράσια. Τα κεράσια, όπως και το συγγενικό τους βύσσινο είναι πλούσια σε μελατονίνη. Για να επωφεληθεί, κατανάλωσε μια χούφτα κεράσια 1-2 ώρες πριν ξαπλώσεις ή απολαύσεις ένα ποτήρι χυμό βύσσινο δύο φορές την ημέρα.

#3. Ρύζι γιασεμιού. Διαθέτει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνει αργά και σταθερά το σάκχαρο στο αίμα. Αυτή η διαδικασία, άλλωστε, συνδέεται με τη χαλάρωση του οργανισμού. Παράλληλα, το ρύζι γιασεμιού διαθέτει μεγάλες ποσότητες τρυπτοφάνης. Ένα μπολ ως συνοδευτικό του κυρίως μεσημεριανού γεύματός σας είναι αρκετό για να διασφαλίσεις ένα βαθύ βραδινό ύπνο.

#4. Καρύδια. Περιέχουν μπόλικη τρυπτοφάνη. Μια χούφτα 30 λεπτά πριν πέσεις για ύπνο θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς ήρεμα και γαλήνια.

#5. Χούμους. Αποτελεί εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης. Φρόντισε να καταναλώσεις 2-3 κ.γ. χούμους μερικές ώρες πριν πέσεις για ύπνο.

#6. Γάλα. Περιέχει ασβέστιο το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που σχετίζεται με τη ρύθμιση του ύπνου. Επιπλέον, είναι πλούσιο στο αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο σχετίζεται με την παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης γνωστής και ως «ορμόνη της ευτυχίας» μιας και ο οργανισμός μας την εκκρίνει όταν αισθανόμαστε χαρούμενοι και χαλαροί. Πιες, λοιπόν, ένα ποτήρι γάλα λίγο πριν πέσεις στο κρεβάτι σου.

#7. Αμύγδαλα. Είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, καθώς και πρωτεΐνης που διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα.

#8. Τυρί. Ενισχύει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο μας. Τα καλά νεά: αρκούν 20 γραμμάρια του αγαπημένου σου τυριού για να κοιμηθείς (ακόμα) καλύτερα.

#9. Μαρούλι. Μπορεί η σαλάτα να μην είναι η συνηθισμένη επιλογή σου για δείπνο, ωστόσο το μαρούλι (και ειδικά η ποικιλία romaine) περιέχει λακτουλόζη, μια ουσία που ενισχύει τη διάθεση για ύπνο, ανακουφίζει από τον πόνο και προωθεί την χαλάρωση.

#10. Μπανάνα. Είναι γεμάτη μαγνήσιο και κάλιο, δύο ιχνοστοιχεία που συνδέονται με τη βελτίωση του ύπνου. Μια μικρή μπανάνα 1-2 ώρες πριν πέσεις για ύπνο θα σε οδηγήσει (απολαυστικά) στην αγκαλιά του Μορφέα.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

SEX

Το λιγότερο σεξ συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα εβδομαδιαία ή μηνιαία έχουν μικρότερο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη.

CELEBS

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Σικάτη με κόκκινο ζακετάκι και σατέν λευκή φούστα

Πού «τσάκωσε» ο φωτογραφικός φακός την παρουσιάστρια του Shopping Star;