Skip to main content

FOOD

Τι είναι το σταμναγκάθι και γιατί αξίζει να το βάλεις στο πιάτο σου

Μπορεί το όνομα του να μην είναι τόσο ελκυστικό, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να κρίνεις επιφανειακά...



Τα χόρτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Παράλληλα, αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή, που προσφέρει πλήθος πολύτιμων συστατικών, τα οποία ασκούν ευεργετική δράση στον οργανισμό.
Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα είδη της «οικογένειας» των χόρτων έχουν επανέλθει δυναμικά στο διατροφικό …προσκήνιο, χάρη στην υψηλή διατροφική τους αξία και τα πιθανά οφέλη που έχει η κατανάλωσή τους για την υγεία.

Σε αυτά τα είδη χόρτων ανήκει και το σταμναγκάθι, ένα είδος που ευδοκιμεί κυρίως στην περιοχή της Κρήτης, αν και τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να καλλιεργείται συστηματικά και σε άλλες περιοχές, λόγω αυξημένης ζήτησης. Ποια είναι, όμως, η θρεπτική του αξία;

Αν και, σε γενικές γραμμές, η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το έδαφος όπου φύεται, το σταμναγκάθι είναι πηγή φυτικών ινών, βιταμινών C, Ε και Κ, καθώς και β-καροτενίου, που αποτελεί πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α.

Επιπλέον, περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο, καθώς και ποσότητα λινελαϊκού οξέος, το οποίο ανήκει στα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα. Τέλος, τη θρεπτική του αξία ενισχύει η παρουσία ισχυρών αντιοξειδωτικών, όπως για παράδειγμα η λουτεΐνη και ορισμένες φαινολικές ενώσεις.

Επομένως, το σταμναγκάθι είναι ένα τρόφιμο, που σίγουρα αξίζει μια θέση στο διαιτολόγιό σας. Δοκιμάστε, λοιπόν, να το μαγειρέψετε, ανατρέχοντας σε παραδοσιακές συνταγές ή επιλέξτε το ως συνοδευτικό των γευμάτων σας, με τη μορφή ωμής ή βραστής σαλάτας.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.

ASK THE EDITOR

6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου

Νέα προϊόντα που θα λατρέψεις με το που τα βάλεις στο boudoir σου