Να γιατί πρέπει να λες καθημερινά "ναι" στους ξηρούς καρπούς - AllYou.gr

Search

Να γιατί πρέπει να λες καθημερινά "ναι" στους ξηρούς καρπούς

Μην αφήνεις εκτός του μενού σου τα φουντούκια, τα καρύδια, τα φιστίκια... Υπάρχουν λόγοι!

06 Δεκεμβρίου 2016

Νομίζεις ότι οι ξηροί καρποί είναι μόνο κατάλληλοι για να συνοδεύεις το ποτό σου άντε και για να κόβεις τη λιγούρα σου; Λάθος! Νέα μετα-ανάλυση, αναφέρει ότι αν καταναλώνονται καθημερινά, μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. 

Όσοι τρώνε τουλάχιστον 20 γραμμάρια ξηρών καρπών κάθε μέρα - σα να λέμε μια χούφτα - έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρκίνο και άλλες ασθένειες! Συγκεκριμένα, αυτή η καθημερινή κατανάλωση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά σχεδόν 30%, του καρκίνου κατά 15% και του πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%. Επίσης, μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονοπάθεια και του διαβήτη κατά σχεδόν 40%.

Τα δεδομένα είναι φρέσκα και έρχονται από το Imperial College του Λονδίνου και το Νορβηγικό Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας. Προέκυψαν από 29 διεθνείς μελέτες που αφορούσαν συνολικά 819.000 ανθρώπους, σχετικά με τη σχέση ξηρών καρπών και ασθενειών. 

Τα οφέλη αποδίδονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πολυακόρεστα λίπη και άλλα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά και αφορούν πολλά είδη ξηρών καρπών, όπως φουντούκια, καρύδια, φιστίκια κ.α. Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας πάνω από 20 γραμμάρια, επιφέρει κάποια ουσιαστική περαιτέρω βελτίωση στα οφέλη για την υγεία.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!