Skip to main content

FOOD

5 διατροφικές αλήθειες το εορταστικό τραπέζι

Κατάρριψε τους πλέον συνηθισμένους μύθους και απόλαυσε το Χριστουγεννιάτικο γεύμα χωρίς καμία ενοχή.


Φύλλις Νικολάου

Για τις περισσότερες από εμάς, ο πραγματικός εφιάλτης των Χριστουγέννων είναι ένας: να μείνουμε πιστές σε ένα ισορροπημένο και «μετρημένο» διαιτολόγια. Ακόμα χειρότερα, κατά τη διάρκεια των γιορτών αυτό το δύσκολο «στοίχημα» μοιάζει χαμένο από χέρι.. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η σιλουέτα μας είναι καταδικασμένη... να αποκτήσει muffin top. Πίσω από το γιορτινό φαγοπότι και τα κιλά που -θεωρητικά τουλάχιστον- υπόσχεται να μας «χαρίσει», κρύβονται πολλοί μύθοι. Ήρθε η στιγμή να τους καταρρίψεις και να απολαύσεις τις πιο γευστικές γιορτές της ζωής σου!

Ο μύθος: «Στις γιορτές παίρνουμε πολλά κιλά».
Η αλήθεια:
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουμε, η αλήθεια είναι ότι δεν παίρνουμε τόσο πολύ βάρος κατά τη διάρκεια των γιορτών. Μάλιστα, νέα έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν περίπου 1/2 κιλό, ενώ ακόμα και άτομα που είναι παχύσαρκα παίρνουν μόλις λίγα κιλά παραπάνω. Αυτά ήταν τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι περισσότεροι από εμάς δεν προσπαθούμε να δεν χάσουμε αυτό το βάρος μέσα στη χρονιά, καθώς το θεωρούμε αμελητέο. Και εκεί τα πράγματα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για... τη σιλουέτα μας. Για καταλάβεις γιατί αυτό θέτει σε κίνδυνο τη γραμμή σου, κάνε τον παρακάτω υπολογισμό: Αν παίρνεις 1/2-1 κιλό κάθε χρόνο, σε 5 χρόνια θα είσαι 5 κιλά παραπάνω και σε 10  χρόνια 10 κιλά παραπάνω. Και αυτά τα κιλά χάνονται πολύ πιο δύσκολα από το αρχικό 1/2 κιλό.
Η λύση: Κατά τη διάρκεια των γιορτών μπορείς να αποφύγεις τη ζυγαριά, αλλά μετά το τέλος των διακοπών και των γευστικών ατασθαλιών, καλό είναι να ζυγιστείς. Αν διαπιστώσεις πώς έχει πάρει έστω και 1/2 κιλό, λάβε τα μέτρα σου έτσι ώστε μέχρι το Φεβρουάριο να το έχεις χάσει.

Ο μύθος: «Τα βραδινά εορταστικά γεύματα παχαίνουν»
Η αλήθεια:
Το ακούς συχνά: αν τρως το βράδυ οι θερμίδες που καταναλώνονται δεν καίγονται, αλλά αντιθέτως αποθηκεύονται. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει, καθώς οι ερευνητές δεν έχουν εξακριβώσει ποια είναι η ακριβής σχέση της αύξησης βάρους με τα βραδινά γεύματα. Αυτό όμως που έχει διαπιστωθεί είναι ότι άτομα που δεν τρώνε κανονικά μικρά αλλά συχνά γεύματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μόνο ένα (που συνήθως είναι το βράδυ) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Η εξήγηση: Όταν τρως τρία κανονικά γεύματα την ημέρα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό) έχεις καλύτερο έλεγχο της πείνας σου και, κατά συνέπεια, καλύτερο έλεγχο των θερμίδων που καταναλώνεις. Και αυτό που έχει σημασία είναι οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το επιπλέον βάρος που μπορεί να πάρεις λοιπόν κατά τη διάρκεια των γιορτών δεν οφείλεται στο γεγονός ότι τρως το βράδυ αλλά στα ακατάστατα γεύματα, τις επιπλέον θερμίδες και την έλλειψη σωματικής άσκησης. 
Η λύση: Μην φοβάσαι το τραπέζι του ρεβεγιόν. Απλά φρόντισε να έχεις φάει ένα κανονικό πρωινό και ένα ελαφρύ μεσημεριανό  έτσι ώστε να μην το παρακάνεις.

Ο μύθος: «Δεν θα φάω τίποτα πριν βγω, ώστε να μην κόψω την όρεξή μου για τις γιορτινές λιχουδιές στο ρεβεγιόν»
Η αλήθεια:
Δεν πρέπει ποτέ να πηγαίνεις στο ρεβεγιόν νηστική, γιατί θα αρχίσεις να τσιμπολογάς όλες τις λιχουδιές πριν ακόμα καθίσεις στο τραπέζι. Ωστόσο ο στόχος δεν είναι να φας ένα κανονικό γεύμα… πριν πας για φαγητό. Προτίμησε να τσιμπήσεις στο σπίτι κάτι υγιεινό και διαιτητικό, όπως στικς από αγγούρι ή καρότα ή κριτσίνια, τα οποία θα σου κόψουν  την πείνα και δεν θα σε χορτάσουν τόσο ώστε να μην μπορείς να απολαύσεις τις γιορτινές λιχουδιές. Από την άλλη, αν σκοπεύεις να πας κάπου απλά για ένα ποτό, το οποίο όμως θα συνοδεύεται με διάφορα σνακ, όπως πατατάκια και ξηροί καρποί, τότε φρόντισε να έχεις από πριν ένα καλό γεύμα ώστε να μην σπαταλήσεις όλες τις θερμίδες σου σε «αδιάφορα» σνακ.
Η λύση: Κατανάλωσε ένα μικρό σνακ όπως λίγο τυρί με ψωμί, η ένα φρούτο με λίγο γάλα πριν από το ρεβεγιόν έτσι ώστε να μην σου κοπεί εντελώς η όρεξη αλλά μην πεινάς υπερβολικά . Έτσι θα μπορείς να είσαι επιλεκτική σε αυτά που θα φας.

Ο μύθος: «Αν φάω λιγότερο, θα έχω περιθώριο να πιω περισσότερο»
Η αλήθεια:
Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι καλύτερα να περιορίσουν το φαγητό έτσι ώστε να έχουν περισσότερο περιθώριο να πιούν αλλά και να γλιτώσουν θερμίδες. Στη πραγματικότητα όμως δεν γλιτώνεις και πολλά. Αρχικά, είναι γνωστό ότι το αλκοόλ ανά γραμμάριο έχει σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες από τους υδατάνθρακες και την πρωτεΐνη. Το πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι τα οινοπνευματώδη ποτά κάνουν τον οργανισμό να αποθηκεύει περισσότερο λίπος παρά να το καίει. Μάλιστα, μία έρευνα έδειξε ότι όταν καταναλώνουμε αρκετό αλκοόλ (5-6 ποτά) το σώμα καίει 30% λιγότερο λίπος. Αντί λοιπόν ο οργανισμός να χρησιμοποιεί κάποια ποσότητα λίπους για ενέργεια, χρησιμοποιεί το αλκοόλ για ενέργεια. Τέλος, τα άτομα που αγαπούν το ποτό τείνουν νααποθηκεύουν περισσότερο λίπος στη κοιλιά.
Η λύση: Απόλαυσε και το φαγητό αλλά και το πότο με μέτρο. Ένα με δύο ποτά την ημέρα δεν θα επηρεάσουν αρνητικά το μεταβολισμό σου.

Ο μύθος: «Αν στο ρεβεγιόν φάω πολύ, την επόμενη μέρα δεν θα φάω τίποτα κι έτσι… ούτε γάτα, ούτε ζημιά»
Η αλήθεια:
Μετά από μια μέρα γεμάτη γιορτινές λιχουδιές, γλυκά και ποτά, το πρώτο που σκεφτόμαστε να κάνουμε την επόμενη είναι είτε να μην φάμε τίποτα είτε να φάμε μόνο φρούτα και λαχανικά για να εξισορροπήσουμε τα πράγματα. Αυτή η στρατηγική όμως συχνά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Να τι συμβαίνει: Αν μετά από ένα μεγάλο «φαγοπότι» δεν καταναλώσεις τίποτα θα αισθάνεσαι το στομάχι σου άδειο γιατί έφαγες πολύ περισσότερο απ΄ότι συνήθως την προηγούμενη. Αποτέλεσμα; Η αυστηρή δίαιτα μόνο με φρούτα, για παράδειγμα, θα σε κάνει να νιώθεις ακόμα χειρότερα με κίνδυνο να ξεφύγεις και συνεχίσεις να τρως. Μην ξεχνάς όμως ότι δεν μας παχαίνει ένα μεγάλο γεύμα αλλά μια σειρά γευμάτων σε διάστημα πολλών ημερών. Μην ανησυχείς λοιπόν αν έφαγες πολύ στο ρεβεγιόν. Δεν κατέστρεψες τη δίαιτα σου, ούτε πήγαν χαμένες όλες οι σκληρές προσπάθειες σου.
Η λύση: Την επόμενη μέρα φρόντισε να μείνεις μακριά από επεξεργασμένες τροφές και επέλεξε φρέσκες τροφές, που -από την  φύση τους- είναι φτωχές σε αλάτι. Καλές επιλογές αποτελούν το άπαχο κρέας, οι πρωτεΐνες (που σου χαρίζουν κορεσμό), τα όσπρια (που επίσης θα σε χορτάσουν λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν), ενώ καλό θα είναι να μην παραλείψεις και 2-3 μερίδες τροφών ολικής άλεσης όπως ολικής άλεσης ψωμί και δημητριακά.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

ΣΠΙΤΙ

6 απλοί τρόποι για να ομορφύνεις την κουζίνα σου

Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο!

FASHION NEWS

Ο Alessandro Michele νέος creative director του οίκου Valentino

Η ανακοίνωση του εμβληματικού οίκου βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν εδώ και καιρό να αναλαμβάνει το τιμόνι του